Австралийска територия въвежда задължителна ваксинация за десетки професии

Австралийска територия въвежда задължителна ваксинация за десетки професии

Австралийската Северна територия въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус за представителите на десетки професии, предаде Франс прес.

Мярката ще засегне касиерите в магазини, фризьорите и рецепционистите.

Премиерът на Северната територия Майкъл Гънър реши да въведе задължителната ваксинация, тъй като сред някои категории от населението броят на ваксинираните е прекалено малък.

"Всеки, който в работата си има контакт с други хора, трябва да бъде ваксиниран", изтъкна Гънър.

Северната територия на Австралия е с площ, три пъти по-голяма от тази на Испания. В нея живеят голям брой общности на аборигени и изолирани групи от хора, които са особено уязвими, когато става дума за риска от заразяване.

Въпреки че на над 80 процента от пълнолетните в територията вече е поставена поне една доза от ваксина, Гънър заяви, че в някои нейни региони хората се колебаят или директно отказват да се ваксинират.

"Правя всичко възможно, за да може всички да бъдат ваксинирани", подчерта той.

В същото време властите на австралийския щат Нов Южен Уелс обмислят да разхлабят антиковидните мерки в Сидни седмица по-рано от планираната дата 18 октомври, тъй като хората с поставени две дози в този щат скоро ще са 80 процента от неговото население, предаде Ройтерс. Очаква се тази бройка да бъде достигната през уикенда.

Споделяне

Още от Коронавирус