Австралийската армия евакуира по море хванати в капана на пожарите

Австралийската армия евакуира по море хванати в капана на пожарите

Австралийската армия евакуира по море около хиляда туристи и местни жители, който бяха хванати в капана на пожарите в югоизточния град Малакута, на крайбрежието на Виктория. Два военни кораба акостираха на крайбрежието, където от понеделник около 4 хиляди души потърсиха спасение от разрастващата се огнена стихия.

Ден по-рано с хеликоптер бяха евакуирани 60 души, но скоро въздухът в региона бе толкова задимен, че продължаването на въздушната евакуация стана невъзможна, предаде ББС. В петък сутринта 963-ма души са били качени на лодки към двата военни кораба, които ще предприемат 16-часово спасително пътуване.

Евакуацията е доброволна. На хората бе позволено да вземат и домашните си любимци.

Ако обстоятелствата позволят, ще има и следващи евакуации.

Бедствено положение заради пожалите е обявено в шест региона и редица курорти. Хората са призовани да напуснат обхванатите от стихията части на страната чрез пътни конвои.  На жп гарите има огромни опашки от хора, които искат да напуснат опасните региони.

"Прогнозите са за бури и възможни мълнии", предупреди Андрю Крисп, комисар за управлението на кризата с пожарите във Виктория. Той призова хората да напуснат домовете си, тъй като има опасност от възникването на нови пожари.

Военни самолети пуснаха и хуманитарна помощ по изолирани от пламъците райони.

Най-малко 20 души са загинали, а десетки други са в неизвестност. Над 1300 къщи са изпепелени от началото на сезона на пожарите в Австралия през септември. Пожарите са унищожили площ, двойно по-голяма от Белгия.

Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса в събота и властите обявиха извънредно положение в югоизточната част на Австралия, която е най-населената в страната.

Хиляди туристи и местни жители получиха нареждане да напуснат най-застрашените райони в зона от около 300 км по крайбрежната ивица, което предизвика огромни задръствания по пътищата към Сидни и Канбера. Един шофьор съобщи на АФП, че са му били нужни три часа да измине 50 км.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?