Австралийски медии на съд заради отразяването на случая с кардинал Пел

Кардинал Джордж Пел

Известни австралийски журналисти и медийни организации се изправиха днес пред съда заради публикуване на подробности за осъждането през 2018 г. на кардинал Джордж Пел, предаде ДПА.

Пел бе осъден през декември 2018 г. за сексуални посегателства срещу две момчета от църковен хор в катедралата в Мелбърн през 1996 г. През април тази година апелативен съд единодушно реши да отмени присъдата.

Дванадесет медии и 18 журналисти са заплашени от обвинения в неуважение към съда и нарушаване на съдебно постановление за неразгласяване на подробности за процеса. Ако бъдат признати за виновни, това може да доведе до налагане на глоби или до затвор.

Според постановление от 2018 г. на съдия от Мелбърн за неразгласяване на подробности за съдебния процес на медиите е забранено да отразяват в Австралия процеса и постановяването на присъдата. Целта на постановлението за неразгласяване беше да не се повлияе на процеса в апелативния съд.

Някои местни медии загатнаха за присъдата през 2018 г., съобщавайки, че е бил осъден виден австралиец и публикуваха заглавия като: "Историята, която не можем да отразяваме". Други са обвинени за нарушаване на постановлението чрез насочването на обществеността към международни медии, които са отразили осъдителната присъда. Всички обвинени, сред които са "Сидни морнинг хералд", "Острелиън файненшъл ривю", радио 2 Джи Би и Канал 9, не се признават за виновни.

Заради ограниченията, свързани с коронавируса, съдебният процес пред Върховния съд на щата Виктория, преминава във видеоконферентен формат. Очаква се съдебният процес да продължи от 10 до 15 дни.

Пел е бивш ковчежник на Ватикана и някогашен близък съветник на папа Франциск. Кардиналът беше освободен от затвора 404 дни след произнасяне на шестгодишната му присъда. Оттогава той живее в манастир в Сидни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят