Австрия се запътва към предсрочни избори

Себастиан Курц, сн: ЕПА/БГНЕС

Австрийското коалиционно правителство достигна до ръба на разпадането, след като консервативният външен министър Себастиан Курц настоя за предсрочни избори, предаде ДПА.

Австрия е в политическа криза от сряда, когато вицеканцлерът Райнхолд Митерленер подаде оставка като председател на консервативната Австрийска народна партия (АНП) и от поста вицеканцлер. Той посочи като причина за решението си постоянните вътрешни борби в своята партия и споровете с Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Кристиан Керн.

Високопоставени партийни лидери призоваха 30-годишния Курц да поеме ръководството на АНП. Решението за наследника на Митерленер ще бъде взето в неделя.

"Лично аз смятам, че предсрочните избори са правилният начин промяната в Австрия да стане възможна", заяви Курц на пресконференция в първото си публично изявление след оставката на партийния лидер. Според него продължаването на съществуващото от 10 години политическо споразумение с АСДП ще доведе само до продължаване на безизходното положение.

През януари двете центристки партии се споразумяха за амбициозна програма за реформи, която да подкрепи икономиката и да помогне за интеграцията. Те обаче изпитват затруднения в прилагането ѝ и всяка от тях обвинява другата в създаване на спънки, отбелязва ДПА.

Предсрочни избори могат да бъдат обявени само с решение на мнозинството депутати. Курц допусна, че канцлерът Керн може да се опита да продължи работа с кабинет на малцинството.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че АСДП и крайнодясната Партия на свободата са най-популярни, ползвайки се с почти еднаква подкрепа, следвани от АНП. Проучвания показват още, че ако Курц оглави консерваторите преди нови избори, шансовете им ще се подобрят значително.

Себастиан Курц прекъсна неколкодневното си мълчание и заяви пред журналисти, че е готов да поеме ръководството на Австийската народна партия, но след като бъдат произведени нови избори и му бъдат гарантирани широки пълномощия за бъдещо ръководство на партията.

На пресконференцията, чрез която всъщност Курц съобщи своите намерения на съпартийците си, министърът подчерта убеждението си, че избирателите трябва да вземат решението и заяви, че остава верен на стила си да назовава нещата със собствените им имена. Предсрочните избори са едно от условията, които той постави пред ръководството на Австрийската народна партия.

По мнение на политическите наблюдатели в изявленията си Курц не е поставил акцента върху желанието си да поеме партията, а да притисне провинциалните ръководители на партията и ръководителите на партийните професионални сдружения, с което да получи гаранции за правата и свободата си на действие в рамките на партията. Той заяви, че не може да говори от името на Австрийската народна партия, още по-малко би могъл да заяви как ще се развият събитията по-нататък.

Младият политик ще поеме ръководството на партията единствено при ясно формулирани компетенции по съществените въпроси и зачитане на ръководната му позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?