Австрийските социалдемократи обмислят коалиция с крайната десница

Кристиан Керн

Управляващата Австрийска социалдемократическа партия (АСДП) е разработила проект за евентуална коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) след предстоящите избори през октомври с цел да разшири политическите си варианти, предадоха ДПА и Ройтерс.

Австрийската социалдемократическа партия на канцлера Кристиан Керн създаде "компас на ценностите", които ще изисква от всеки потенциален коалиционен партньор. Това на практика означава отказ от възприетата преди 30 години политика да не се коалира с АПС, отбелязва ДПА.

 

Седемте основни принципа, издигнати от АСДП, включват ангажимент към членството на Австрия в ЕС, към човешките права и равенството между половете.

Керн заяви, че е малко вероятно АПС да промени позициите си, за да спази тези условия, посочвайки, че крайната десница се противопоставя на политики като интеграцията на чужденци и увеличаването на броя на детските градини, за да може повече жени да работят.

Освен това членовете на АСДП ще имат право да одобрят всяка коалиция, която партията им реши да сключи.

Правилото на АСДП да не се преговаря с крайнодесните ограничаваше възможността ѝ за преговори след предишни избори, подчерта Керн.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа