Автобусните екскурзии са под въпрос за Великденските празници

Обединение "Бъдеще за туризма" иска среща със здравния министър и отхлабване на режима за пътувания на български и чужди граждани

Автобусните екскурзии са под въпрос за Великденските празници

Автобусните екскурзии са под въпрос за Великденските празници. Това предупреди обединението "Бъдеще за туризма" (ОБТ) и поиска спешна среща с министъра на здравеопазването. ОБТ е едно от големите сдружения на туроператори и туристически агенти в Българияи беше създадено в началото на коронакризата.

Повод за срещата е забраната за автобусните екскурзии до края на месецаприл, която бе наложена със заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов от 8 април.

"Великденските празници наближават и наложеният мораториум върху организираните пътувания с автобус ще доведат до нови загуби за бранша", казва Павлина Илиева, председател на сдружението.По думите ѝ желанието за срещата е продиктувано от неясноти в заповедта.

От срещата с министър Ангелов туристическото обединение очаква да бъдат разрешени  пътуванията с организиран транспорт в страната и чужбина преди 30 април 2021 г.

Освен това се иска да бъде премахнат задължителния PCR-тест при влизане в България или замяната му с антигенен тест, както и ясен механизъм за въвеждане на тази мярка по примера на много европейски страни, за които туризмът е водещ отрасъл в икономиката.

ОБТ настоява още за намаляване на твърде високата цена на PCR-тестовете за българските граждани ииска въвеждането на преференциални цени за туроператорите, като организатори на групови пътувания.

От ОБТ очакват още министърът на здравеопазването да представи ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите Covid-19 и с наличие на антитела български граждани. Според организацията няма правна логика в задължаването на тези групи от хора да предоставят PCR-тест или бъдат поставени под карантина.

Обединението иска още да бъде отворен коридор за ваксиниране на заетите в туризма, за да може страната ни да се превърне в сигурна и привлекателна туристическа дестинация.  

Павлина Илиева напомня, че повече от една година се нарушава правото на труд на туроператорите, което им е гарантирано по Конституция. От миналата година всички стопански субекти в сектора са поставени в изключително тежка ситуация на зависимост от държавните помощи за сектора, допълва Илиева.

ОБТ отново настоява за съгласуваност и предвидимост на всички мерки, които се отнасят за туризма.

Споделяне

Още от Бизнес