Аятолах призова шиитите да спрат съпротивата

Съюзниците получиха подкрепа от високопоставен шиитски мюсюлмански водач в Ирак, който призова иракчаните да не се съпротивляват на американците и британците, пише британският в. Гардиън.

Обратно на фетва (религиозно послание, задължително за практикуващите мюсюлмани - б.р.) от миналата година, че иракчаните трябва да се борят за отечеството си, върховния Аяолах Али Систани сега призовава шиитските мюсюлмани да не се противопоставят на съюзническите сили.

Той също така призова иракчаните да спрат да се бият във и около свещената гробница на Али в Наджаф.

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд приветства "дръзкия" аятолах.

Ръмсфелд посочи, че лоялната на Саддам Хюсеин милиция се е укрила в гробницата на Али и са открили огън срещу американските части, които обаче не отговорили заради уважението си към шиитската светиня. Министърът добави, че Саддам Хюсеин е отговорен за смъртта на повече мюсюлмани, отколкото всеки друг в света.

Вчера в Наджаф възникна напрежение, когато американски войници, отправили се към двора на аятолаха, за да му осигурят защита, бяха спрени от огромна гневна тълпа цивилни иракчани, които се съмняваха в техните намерения. Войниците се върнаха обратно.

От Централното командване в Катар бригаден ген. Винсент Брукс заяви, че фетвата на висшия аятолах представлява "преломен момент във войната и е още един показател, че иракският режим приближава своя край."

Досега съюзниците бяха разочаровани от равнодушното, понякога враждебно отношение от страна на шиитите в Ирак, по-специално около Басра.

САЩ и Великобритания бяха изненадани, главно защото шиитските мюсюлмани, които са мнозинство в Ирак, традиционно се противопоставят на Саддам Хюсеин, който е представител на малцинството на сунитите и въстанаха срещу него през 1991 г.

Решението на висшия аятолах, призоваващо иракчаните да не се съпротивляват на САЩ, е обратно на това от септември м.г., в което ги зовеше на бой. Тогава той настоя мюсюлманите да останат обединени и "да дадат най-доброто от себе си, за да защитят Ирак от схемите на алчните агресори".

Само преди седмица кореспондент на Ройтерс в Багдад видя тази фетва, прикрепена към вратата на една от големите шиитски джамии в столицата. В нея се казваше, че "иракчаните заедно ще се изправят срещу всяко нашествие".

Новата фетва на аятолаха беше потвърдена и от базираната в Лондон Фондация Ал Хои - главният шиитски орган извън Ирак. "Досега шиитите в Ирак и привържениците на Систани бяха раздвоени дали да не грабната оръжията да се бият срещу американците", каза говорител на фондацията.

Режимът искаше да представи иракските шиити и Састани като поддържащи Саддам, уточнява той.

Върховният аятолах Систани е върховен религиозен авторитет в духовното училище в Наджаф и е бил поставен под домашен арест от режима на Саддам.

САЩ се надяват, че новата фетва може да окуражи някои от иракчаните, които отбраняват центъра на Наджаф, да се предадат.

В този град е погребан имамът Али, братовчед и доведен син на пророка Мохамед. През последните дни там се водиха тежки сражения, но американците казаха вчера, че много от въоръжените групи са избягали.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?