Бъчварова е поискала оставката на шефа на полицията в Стара Загора

Бъчварова е поискала оставката на шефа на полицията в Стара Загора

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е поискала оставката на Иван Чолаков - директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора, съобщи БНР в събота, позовавайки се на достоверен източник, пожелал анонимност.

Окръжната прокуратура извършва проверка на Чалокав за длъжностно престъпление, с което държавата е ощетена с повече от 200 хиляди лева.

В понеделник се очаква Иван Чолаков да депозира своята оставка пред министър Бъчварова. Той е отказал коментар пред БНР.

Причините за поисканата оставка са две. Едната е свързана с резултатите от работата на дирекцията, която е на предпоследно място в страната.

Втората е свързана с ревизионен доклад на инспектората на МВР, където Иван Чолаков фигурира заедно с друг полицейски шеф - Петко Петков. Двамата в качеството си на бивши началници на Първо РПУ не са издали или умишлено са задържали наказателни постановления по съставени актове за административни нарушения.

Заместник-окръжният прокурор Емилия Вакарелска извърши проверка по Доклада на инспектората на МВР, но не образува досъдебно производство.

Затова пък Иван Чолаков наказа младши инспектор Калинка Михова, че не е придвижила към НАП наказателните преписки. Тя обжалва наказанието си пред Административния съд в Стара Загора и той го отмени.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?