Бъчварова: Мигрантският наплив е основно в неоградената част на границата

Потокът от България към Сърбия не е толкова голям. Засега няма да се строи ограда по границата с Гърция

Мигрантитският натиск е основно в неоградената част на границата около Малко Търново, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Въпреки очакванията на премиера Бойко Борисов оградата вече да е готова, от обясненията на Бъчварова стана ясно, че това още не е факт.

"Към момента и по анализ на Фронтекс оградното съоръжение дава своя ефект. На техните графики се вижда, че опитите за нелегално преминаване е основно в тази точка, която не е достроена, около Малко Търново. Там е основният натиск в момента и се надявам много скоро да бъде завършено, така че да ограничим и тези опити", посочи Бъчваров в отговор на парламентарен въпрос в сряда.

В края на миналия месец Борисов каза, че оградата по границата с Турция ще е завършена до седмица. Според него от съоръжението остават още само 9 километра. Първите 30-ина километра бяха изградени по време на кабинета на Пламен Орешарски основно от военните. Сега обаче за строежа отговарят областните управители. Оградата вече се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите.

Така оградата вече глътна повече от 100 млн. лева и се превърна в един от най-сериозните инвестиционни проекти на правителството, но върви със сериозно забавяне. Според първоначалните планове тя трябваше да е готова още през март.

Общата дължина на оградата е над 132 км, от които в област Хасково са повече от 33 км, в област Ямбол – 35 км, а в Бургас – 64 км.

Румяна Бъчварова съобщи още, че няма нужда да се строи и ограда по границата с Гърция.

"Няма случай, в който да сме установили нелегално преминаване от гръцката страна и гръцките власти да не са приели обратно нарушителите, които ние сме заловили“, каза Бъчварова.

Тя съобщи още, че Белград е признал, че "потокът от България не е толкова голям, колкото са го обявили преди няколко месеца".

В края на миналия месец Сърбия се оплака от големия брой мигранти, които преминават на нейна територия от България и покани унгарски полицаи да ѝ помагат при охраната на границата.

"Всички усилия са насочени към гарантиране на сигурността на външните граници и до този момент няма държава от ЕС, която да е казала, че не се справяме с това", каза още Бъчварова.

Тя съобщи още, че към момента се "използват се всички възможни подходи за контролиране на процесите и снижаване на нелегалната миграция".

Границата освен от полицията се охранява и от армията, което стана възможно след гласуването на специални законодателни промени. Освен това България получи помощ и от Фронтекс.

"Всеки, който получи документи за статус има право на придвижване. Нямаме право да ограничаваме тази възможност законово. Навсякъде, където има струпване на мигранти, които са извън центровете използваме жандармерия, повече патрулки, проверки”, добави вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?