Борисов ще се кандидатира за президент, но следващия път

"Само идиот може да каже, че съм говорител на Ердоган"

Премиерът Бойко Борисов ще се кандидатира за президент "заради играта", но не на тези, а на следващите избори за държавен глава, обяви самият той в четвъртък пред бТВ.

"Ще се кандидатирам, ще съм на възраст, когато съм дал много в изпълнителната власт, заради играта, за да участвам", заяви лидерът на ГЕРБ.

По повод заканата на номинираният от БСП ген. Румен Радев, че ще победи Борисов на президентския вот този ноември, премиерът коментира: "Радев прекрасно го знае (че няма да участва в тези избори – бел.ред.), затова е бабаит." "Гледах го как се гърчи, как се опитват да го правят политик."

Добави и, че бившият шеф на ВВС му напомнял на ген. Бриго Аспарухов, на когото "2-3-4 години не му се чу думата" след кметските избори в София преди години, когато решили да изкарат "генереал срещу генерал".

Премиерът повтори решението на партията му да обяви кандидат-президентската си двойка чак в началото на октомври и помоли повече да не му се задава въпроса дали ще се кандидатира, за да довърши втория си премиерски мандат.

В ГЕРБ чакали да мине "ретроградният Меркурий", за да обявят кандидата си

Борисов съвсем неглижира темата, подхвърляйки иронично, че на 2 октомври, когато ГЕРБ обяви номинацията си, "ще е минал ретроградният Меркурий", заради който съпартийците му не искали нищо да започват.

"В деня на огласяване на името на кандидата ще започнат да се разпространяват и вече готовите дотогава рекламни материали за него - плакати, картичики, сувенири... "От 2 октомври до 6 ноември ще им (на избирателите) втръсне от кандидата на ГЕРБ", каза още премиерът.

Попитан за вероятността някоя измежду столичния кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиера Румяна Бъчварова, еврокомисаря Кристалина Георгиева и парламентарния председател Цецка Цачева да бъде номинирана за поста, той сподели единствено, че те са "умни, достойни и доказали се".

Премиерът също не харесвал политиката на Турция, но "това ни е съседът"

По повод посещението си в Истанбул преди седмица, след което обяви, че ще настоява пред ЕС за падането на визите за Турция, Борисов гневно коментира, че "само идиот може да каже, че съм говорител на Ердоган".

"Това може само някой идиот да го каже – нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат", допълни премиерът.

По думите му поканите за срещи с турския президент Реджеп Таийп Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел дошли преди месец и половина и не можело да се твърди, че е бил "привикан" от двамата.

Според Борисов цялата световна дипломация трябва да се ангажира, за да не се стигне до колапс на южната ни съседка с "исторически последици", като даже и в момента всяка нощ по границата имало стотици "диверсанти".

В опит да демонстрира, че не се е поддал на натиск от страна на Анкара, премиерът цитира свой разговор с бившия му турски колега Ахмет Давутоглу: "Когато е имало опит за натиск, това е излизало публично: "Не си го позволявай, защото ще ти изгоня посланика дори" – "Добре, ефенди, няма".

"И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът", обобщи външната политика на страната ни Борисов, повтаряйки познатата си теза, че "с нашите съседи сме длъжни да пазим най-добри отношения".

"Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора – искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда – ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат", коментира още Борисов.

Уточни и, че от оградата по границата ни с Турция трябва да бъдат изградени още 8 километра и това можело да стане в рамките на седмица.

"Влизането на Турция в ЕС сега е невъзможно и падането на визовия режим също е невъзможно", заяви Борисов в задочен отговор към лидера на ДСБ Радан Кънев, който попита какво ще се случи, ако визите за турски граждани отпаднат, а Ердоган даде гражданство на всички бежанци на своя територия.

Според премиера бил възможен друг вариант за облекчение, който да удовлетвори Анкара –еквивалент на т.нар служебни паспорти от времето на социиализма за турските държавни служители и работещите в някои компании.

"Вече най-много ме дразни изречението "България не е сама"

Борисов отбеляза като сериозен проблем и охраната на българо-гръцката граница, през която преминавали голяма част от нелегалните мигранти, но после лъжели, че са дошли от Турция, с която нямаме споразумение за реадмисия и няма как да бъдат върнати. Той изрази очакване на 16 септември в Братислава лидерите на ЕС да приемат конкретни мерки, които да помогнат на страната ни.

"Вече най-много ме дразни изречението "България не е сама". Пари, техника, хора – това ни трябва в момента", каза, добавяйки, че "над 108 млн. евро са влезли в България по линия на границата".

"Туск (бел. ред. - председателят на Европейския съвет Доналд Туск) един час си е говорил с мене какво искам в Братислава да влезе в дневния ред, с какво искам на България да се помогне. Имаме уникален шанс този съвет да вземе решение за незабавни практически действия...108 млн. евро са влезли в България по линия на границата, искам да се увеличат в пъти като техника, термовизия, физическа сила", каза Борисов и подчерта: "Австрия и Германия смениха позициите си, след разговор с мен казаха, че трябва да се работи с Турция, защото споразумението спасява Европа".

После пък уточни, че България всъщност имала средства, но за него бил важен политическият жест от страна на Европа.

"Какво казват турските колеги – ние вече години наред издържаме и храним над 3 млн. бежанци. До този момент Европа е дала нищожни пари, ние изнемогваме с това, вие какво ще направите в общата солидарност? Естествено, че в мое лице виждат един от лидерите на Европейския съвет", обясни министър-председателят, заключвайки многозначително: "И аз искам ако може Австрия, Германия и Франция да са ми съседи".

"Опонентите ги дразни, че тези хора в Европа, Америка, в света си говорят с мен на малко име, а позициите, които отстоявам, стават решения на цяла Европа, защото затварянето на Балканския път беше мое предложение, борил съм се за него", каза премиерът и пожела на всички свои опоненти „да могат да ги привикват във всички столици на света и, когато отидат там, вестниците да ги цитират и да казват, че е правилно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?