ГЕРБ се готви да издигне дуото Йорданка Фандъкова - Андрей Ковачев

"Жена пò приляга да бъде кандидат за президент", заяви Цветанов по повод на пазената в тайна "ясна" кандидатура

Йорданка Фандъкова и Андрей Ковачев

"Смятам, че жена пò приляга да бъде кандидат за президент", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник в Благоевград, подхвърляйки жокер за "ясната", но все така пазена в тайна кандидатура на партията. Същата сутрин той каза пред БНТ, че кандидатът на ГЕРБ е ясен, но ще бъде обявен в последния възможен момент преди старта на предизборната кампания в началото на октомври. Многократно повтаряната и от него, и от премиера Бойко Борисов мантра за "ясния" кандидат вече няколко месеца успешно прикрива липсата на окончателно решение за номинацията на най-голямата политическа сила. Преди около месец Борисов намекна, че не е изключено да се кандидатира лично, но според източници на Mediapool актуалният вариант за момента е ГЕРБ да номинира столичния кмет Йорданка Фандъкова, която неизменно е в челните места по рейтинг сред българските политици. Липсващият ѝ външнополитически опит партията смята да компенсира с издигането на евродепутата Андрей Ковачев за вицепрезидент, научи Mediapool.

"От всичко, което казах дотук, аз смятам, че жена пò приляга да бъде кандидат за президент (...) Смятате ли, че канцлерът Ангела Меркел се справя зле?”, коментира Цветанов в Благоевград в отговор на въпрос дали ГЕРБ ще издигне мъж или жена.

"Виждате, че всички мъже – лидери на европейските държави, се срещат с нея и има равнопоставеност. Отнасям се с уважение и респект към българските дами, още повече че вкъщи съм малцинство и винаги се съобразявам с мнозинството”, каза още Цветанов.

Той прогнозира, че ГЕРБ ще спечели президентските избори още на първия тур с убедителен резултат, а ако все пак има балотаж, разликата в полза на ГЕРБ ще бъде голяма.

Според източници от ГЕРБ все още се разглежда възможността за съвместна кандидат-президентска двойка с Реформаторския блок (РБ). В такъв случай ген. Съби Събев, номиниран от министъра на отбраната и лидер на БЗНС за кандидат-президент на РБ, може да стане кандидат за вицепрезидент на Фандъкова, каквато готовност вече е изразил. Макар че останалите четири партии от РБ са декларирали желанието си за самостоятелно участие на Блока на президентските избори, окончателно решение няма и такова се очаква до сряда, твърдят източници на Mediapool.

Президентската ни кандидатура мога да кажа, че вече е ясна

"Президентската ни кандидатура мога да кажа, че вече е ясна. Нашите структури в цялата страна, са готови да приемат решението на Изпълнителната комисия, което ще бъде окончателно", заяви Цветан Цветанов в понеделник пред БНТ. Президентският вот е насрочен за 6 ноември, а официалното начало на кампанията е на 14 октомври.

"Имахме намерение да бъде обявена в средата на септември. Смятам, че от 20-22 септември до 2 октомври е нормален срок, в който може да бъде представена кандидатпрезиденската двойка. Това забавяне се налага не от това, че нямаме решение. Това забавяне се налага от това, че искахме през всичките тези месеци правителството, местната власт, парламентът да работят спокойно и аз смятам, че успяхме", обясни Цветанов.

Той допълни, че сложната международна обстановка и конфликтите в Близкия Изток също не са позволили по-ранното обявяване на кандидат-президентската двойка. Според него месец е достатъчен за това кандидатите да изложат платформите си, за смислен политически дебат и срещи с избиратели в страната.

Повечето политолози обясняват криенето до последно на кандидата на ГЕРБ с желанието да няма изненади на президентския вот, който да възпроизведе политическото статукво. Самият Цветанов изрази надежда, че ГЕРБ ще това ще са 11-те поред спечелени от ГЕРБ избори, за да "бъде запазена тази стабилност, която имаме днес".

Заместник-председателят на ГЕРБ каза, че партията нямала нужда от съгласуване на номинациите като в БСП, АБВ и Реформаторския блок, защото "там няма единна позиция" и трябват 3-4 месеца на съгласуване, докато "ГЕРБ е системна партия".

Главнокомандващ, вътрешнополитически медиатор, активен по Близкия Изток

Цветанов даде описание и на бъдещия кандидат за президент на своята партия: "Трябва да бъде човек с твърд характер, да е човек, който се е доказал в управлението, да е управлявал и политически да има съответните познания, за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешен политически дебат".

На въпрос познат ли е този човек в Брюксел, Вашингтон и Москва, Цветанов отговори, че такъв е профилът на кандидат-президентската двойка, "защото аз винаги разглеждам комплексно проблема" и "мога да ви уверя, че той е достатъчно разпознаваем и достатъчно познат във всичките тези столици, за които казахте".

Запитан с какъв авторитет се ползва кандидат-президентът на ГЕРБ в тези столици, Цветанов върна топката на полето на националната политика: "Ами с много добър, от всичко това, което правил досега, и с ясната политическа подкрепа, която е получавал. Но преди всичко подкрепата, която е получавана от българските избиратели във всеки един избор, в който е участвал досега".

"Ние трябва да го разглеждаме като бъдещият държавник и като човека, който ще бъде и главнокомандващ на страната, но ще може действително да бъде медиатор на всички тези политически вътрешни процеси, които би имало в страната, и, разбира се, участвайки активно и в международен план в международните дебати, които ще се водят по всички тези последствия от Близкоизточния проблем, който ние дискутираме вече години наред", обобщи Цветанов.

Миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев каза, че нито той, нито премиерът Борисов ще се кандидатират за президент. Еврокомисарят Кристалина Георгиева също за пореден път опроверга слуховете за нейна номинация. Останалите популярни политици от ГЕРБ са Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов, който обаче няма толкова висок рейтинг като софийския кмет. Самата Фандъкова – бивша учителка по руски и директор на училище, направила успешна политическа кариера под крилото на Бойко Борисов, досега е отричала да има президентски амбиции, но едва ли би отказала номинацията, ако Борисов настоява.

Не знам какво толкова е направил Радан Кънев в неговия професионален път

По повод критики от лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че "да налагаш вето на закони не е като да режеш ленти на градинки", Цветанов коментира: "Аз не знам защо трябва да се отнася по този начин върху всички тези хора, които управляват българските общини. Защото тук акцентът е върху кметовете, които днес управляват местната власт. Аз мога само да направя една съпоставка: че по-добре да изберем кмет, който се е доказал в дадени избори, в дадено управление, или министър, или министър-председател, или народен представител, който действително нещо е направил за страната, отколкото Радан Кънев, който аз не знам какво толкова е направил в неговия професионален път".

Оценка на мандата на президента Росен Плевнелиев трябва да бъде направена след ротацията, каза още Цветан Цветанов, според когото сегашният държавен глава е имал много труден мандат.

Във връзка с посещенията на премиера Бойко Борисов в Турция и Германия Цветанов изтъкна: "България има своя силен глас, което е най-важното". Фактът, че премиерът е бил поканен в Турция, пък бил белег, че Анкара и София не искат отношенията им да се влошават заради бежанската вълна.

Още по темата
Още от България