Борисов: Какво ще стане, ако ГЕРБ издигне за президент началника на отбраната?

Премиерът съжали, че се "подвел навремето" с ген. Радев и зарадва армията с добри новини

Партиите трябва да издигат партийни кандидатури, а не да се крият зад артисти, генерали и други, коментира премиерът Бойко Борисов, който в последните дни дява все по-отчетливи знаци, че би се кандидатирал за президент. Във вторник той посети авиобазата "Граф Игнатиево" и наблюдава демонстрация на специалните части в армейския център "Црънча". Това се случи ден след като командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, спряган за кандидат-президент на левицата, подаде оставка. Премиерът предприе сериозна обиколка по поделенията и обяви, че държавата е готова да налее сериозни пари в армейската инфраструктура.

"А какво ще стане, ако ние издигнем ген. Константин Попов (началникът на отбраната- бел.ред. ), ще разделяме армията ли?”, попита Бойко Борисов.

Той коментира, че "навремето малко се е подвел с ген. Радев" и не е повярвал на военния министър Николай Ненчев, когато му е казвал, че той е политическо лице.

Радев подаде за пръв път оставка още през октомври миналата година, мотивирайки се с окаяното състояние на военната авиация, точно когато правителството бе на крачка от финализиране на договора с Полша за ремонта на руските Ми-Г-ове. Тогава обаче Борисов убеди шефа на ВВС да остане на поста си.

"Съжалявам, че с Радев си загубих времето тогава. И той ми даваше дума, че няма нищо в политиката - точно обратното. Че ме е излъгал и мен, обикновено, който ме излъже веднъж, няма възможност да ме излъже втори път. Пожелавам му успех. Никога не гледам в другите партии, това съм го доказал", каза още Борисов.

Формалният мотив на сегашната оставка на ген. Радев е подготвяната съвместна охрана на въздушното ни пространство със съюзници от НАТО, която бе одобрена с гласуваните в парламента законови промени.

БСП се крие зад генерали

Борисов каза още, че съжалява, че 125 годишна партия като БСП е стигнала до там, че да няма един партиен член, който да издигне за кандидат –президент, а се крият зад генерали.

По-рано във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че една от възможните опции на БСП за кандидат президент е ген. Румен Радев, а според неофициална информация той се ползва и с подкрепата на АБВ.

Досега обаче Радев не е коментирал дали би приел евентуална номинация, а преговорите между БСП и АБВ тепърва предстоят.

Министърът на отбраната Николай Ненчев уточни във вторник, че мотивът на ген. Радев представлява "несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши".

"Всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е", каза Ненчев.

Защо ген. Радев не си подаде оставката когато приватизираха "Авионамс”?

Борисов използва момента, за да съобщи, че държавата вече си е откупила военния завод "Авионамс", чийто собственик бе свързван с мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев.

"От днес авиоремонтният завод е вече на 100% държавна собственост", заяви Борисов.

Това обаче е факт още от месец май.

Борисов съобщи, че през 2008 г. (при управлението на кабинета "Станишев" -бел.ред.) "Авионамс” без никаква логика е бил приватизиран 65%, а през 2012 година изцяло приватизиран.

По думите му всичко това противоречи на "естествените правила вертолетите и самолетите на авиобазата да се ремонтират там, където кацат, в собствения им двор, вместо в Полша".

Toй обаче пропусна да припомни, че през 2012 година, когато е завършена приватизацията, управляваше първото му правителство. 

"Генерал Румен Радев трябваше да си подаде оставка, когато беше приватизиран авиоремонтният завод. Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега”, каза премиерът.

Той добави, че сега в него ще могат да се ремонтират нашите и натовски хеликоптери.

Борисов лансира национализацията на завода с идеята в него освен старите съветски изтребители МиГ 29 да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.

Хипотетично това е възможно, но според експерти твърде съмнително. За да се случи, руснаците трябва да предоставят цялата необходима документация за подобна дейност.

Заводът бе закупен от структури, близки до собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, и преименуван впоследствие на "Авионамс". След раздора между Цветан Василев и Делян Пеевски и последвалия крах на КТБ през 2014 г., следите на собствеността на "Авионамс" се губят в офшорки.

Борисов ще прави и нов музей на авиацията

Във вторник Борисов съобщи още, че Музеят на авиацията в Крумово ще бъде преместен в центъра на Пловдив, което по думите му ще спомогне повече хора да се запознават с историята на българската авиация.

"Още от утре започва ремонт на казармите, тоалетни, кухните и спалните помещения на сухопътните войски, които се намират на територията на пазарджишка област", каза още Борисов, цитиран от радио "Фокус".

По думите му в момента полигона в Црънча е в изключително лошо състояние. Той е договорил с финансовия министър Владислав Горанов, че ще бъде построена там съвършено нова казарма, след като им бъде представен проект.

По думите на Борисов техниката във въоръжението, облеклото са в добро състояние, но казармите не са ремонтирани от 50 години, за това се налагат спешни ремонти там.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?