Първанов вижда шефа на ВВС Румен Радев като свой генерал

"Борисов е притеснен, жегата не му влияе добре"

Първанов вижда шефа на ВВС Румен Радев като свой генерал

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов се изказа силно окуражително за президентската кандидатура на шефа на военновъздушните сили ген. Румен Радев, който е една от шестте номинации на БСП. Ген. Радев подаде оставка като командир на ВВС в деня, когато името му се завъртя в медиите като евентуална кандидатура на левицата. Във вторник вече бе официално обявен като номиниран, за което е дал съгласието си, въпреки че все още не е освободен от военната длъжност.

 

"Аз го направих генерал. Ген. Румен Радев е летец, с високо образование, има специализации. Той е генерал на духа, не просто на службата. Радев е по-обединителна фигура, отколкото който и да е политик”, коментира Първанов в сряда пред Нова телевизия, като изтъкна, че той е оценил качествата на генерала още докато е бил президент и главнокомандващ.

 

"По-сдържан съм да коментирам кандидатурата на ген. Радев преди да бъде освободен от армията", каза той.

 

Трябва да избираме между критериите дали един политик е избираем и дали той би бил добър президент, допълни Първанов.

 

"Борисов е притеснен, жегата не му влияе добре"

 

Той не каза ясно АБВ коя от номинациите на БСП би подкрепила и както изглежда, целта на телевизионната му изява бе по-скоро да дразни премиера Бойко Борисов, който обмисля лично да се кандидатира за президент и не скри гнева си от оставката на ген. Радев. Миналата година шефът на ВВС отново направи политическа демонстрация с подадена оставка, която съвпадна с усилията на БСП и АБВ да препънат споразумението за ремонта на изтребителите МиГ-29 в Полша, настоявайки да се преговаря с Русия. Тогава обаче Борисов успя да убеди генерала да остане на поста, за което сега твърди, че съжалява.

 

"Съжалявам, че с генерал Радев си загубих времето, тогава той ми даваше дума, че няма нищо с политиката. Обикновено, който ме излъже веднъж, няма възможност да ме излъже втори път", коментира Борисов във вторник.

 

Бойко Борисов е притеснен, жегата не му влияе добре, коментира по този повод Първанов, според когото премиерът си прави кампания с вчерашната среща с ВВС, както и с подкрепата за футболни клубове.


Лидерът на АБВ се спря и на призива на Борисов лидерите на партии да се кандидатират за президент.

Той даде да се разбере, че освен ген. Радев, и настоящият началник на отбраната ген. Попов е негов генерал: "Ген. Попов и той е моя кандидатура в известна степен, аз съм го реализирал като шеф на ВВС едно време".

Има измислени генерали в българската политика, продължи Първанов и на реплика на водещите за генералската титла на Бойко Борисов, заяви: "По новата система в МВР, щеше да е главен комисар".

Бившият президент и настоящ лидер на АБВ продължи да изброява генералското съзвездие в обкръжението си, посочи, че бил работил добре и с ген. Ангел Марин, който му беше вицепрезидент, и с ген. Никола Колев, който беше шеф на кабинета му, и с ген. Михо Михов, като последните двама са били началници на генщаба.

"Ген. Радев е почтен човек, ще се радвам да работя с него", заключи Първанов, но не отговори конкретно на въпроса дали този генерал ще е кандидатурата на АБВ.

С БСП върви "уважителен диалог"

"Вероятно и ние ще имаме своите кандидатури", каза той и добави: "Няма да ви кажа сега дали това е името, което ние бихме подкрепили, защото искам да бъда почтен към партньорите".

"Сред номинациите на БСП има много добри политици, но е друг въпросът дали ще бъдат добри президенти", коментира Първанов по повод кандидатурите на Янаки Стоилов, Илияна Йотова, Михаил Миков и т. н.

Политиците разделят, един генерал щял да бъде много по-обединителна фигура, продължи той. "Тезата на Цветанов е за силна фигура, ето една силна фигура, много по-обединителна, отколкото всеки политик", каза Първанов.

Той ловко заобиколи въпроса за ролята на АБВ при издигането на общ кандидат-президент с БСП, като се има предвид, че партията-майка държи да изглежда като водещия фактор в този процес.

"Активната роля за кандидат-президент е на по-голямата партия - БСП, но върви уважителен диалог. Правят се взаимни компромиси, които да доведат до избираема кандидатура", коментира Първанов.

Той отново разигра театъра с "компромиса", който би направила АБВ, да приеме друга кандидатура извън фаворитите на партията си – самият той и заместникът му Ивайло Калфин.

Аз имам самочувствието на успешен президент, но можем да направим крачка назад, каза Първанов.

Той бе помолен коментира и слуховете за обща кандидат-президентска двойка на АБВ и ГЕРБ във варианта "Борисов-Калфин".

"В смисъл, че Калфин е президент, Борисов-вице?", запита Първанов.

След което коментира: "Това са смешни неща. Борисов и ГЕРБ отдавна изпуснаха възможността да действат обединително. Ние ще имаме друг вариант. Ще бъде не само вариант на левицата, но и на центъра".

По-късно през деня АБВ подписа споразумение с "Движение Гергьовден" за сътрудничество по определени теми, което двете формации наричат политическа конвергенция. Според лидера на "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов е възможно "ген. Радев да обедини не само избирателите от левицата, но и такива от дясното". На пресконференцията се разбра, че движението, което има 95 членове, би подкрепило ген. Радев за кандидат за президент.

Борисов лишил изборите от лидерска битка

Освен това обвини Бойко Борисов, че е лишил президентските избори от лидерска битка, след като досега не е обявил официално кандидатурата си, за да могат срещу него да застанат той или лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Готов съм с г-н Борисов да се срещнем на президентски избори, самата Корнелия Нинова също каза, че е готова", обяви Първанов, според когото обаче това нямало как да се случи, тъй като кандидатът на ГЕРБ ще стане ясен към 15 септември, а от ляво не можели да чакат дотогава.

"Ако Борисов беше излязъл преди 10 дена, може би щеше да срещне моята кандидатура или на Корнелия Нинова. Сега е много късно да го чакаме", каза Първанов.

Радев: Не мога да коментирам, още съм военен

В същото време генерал Румен Радев отказва да коментира изказванията по негов адрес, докато е на военна служба.

Радев написа в профила си във Фейсбук, че няма да отговори на "нападките" по негов адрес в авиобазата Граф Игнатиево от вчера: "Получих многобройни обаждания с въпроси, свързани с моята оставка и с отправените към мен нападки и представеното състояние на българските ВВС вчера, 2 август, в авиобаза Граф Игнатиево. Готов съм да отговоря на всички след издаването на Указ на Президента за моето освобождаване от военна служба".

"Дотогава, моля да имате предвид, че съм действащ генерал от Българската армия и мога да давам отговори, интервюта и изявления с изричното разрешение на Началника на отбраната", обясни още Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България