Бъдещият кабинет: с е-министерство и разместени агенции

Председателят на парламента ще се сменя всяка година

Бъдещият кабинет: с е-министерство и разместени агенции

Ново министерство на електронното управление, нов вицепремиерски пост, сериозно разместване на агенции и държавни предприятия, както и ротационен председател на парламента. За това са се разбрали четирите преговарящи формации за съставяне на правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

За намеренията се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в "Демократична България", и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

Целта е до 3 декември, когато ще се събере Народното събрание за първо заседание, да се оповести коалиционното споразумение.

От писмото се разбира, че председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип.  Идеята е при пълен мандат на новото правителство всяка от четирите формации да има председател на парламента. Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.  

В писмото е представена и променена структура на Министерски съвет.

В изтеклата информация е посочен само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство, и Дирекция "Национална служба за защита на природата" от Министерството на околната среда и водите. По вероятно е обаче да става в ъпрос за четвърти вицепремиер. По време на преговорите се записано са има вицепремиер по климата и веротяно точно за него става въпрос.

Ще има министър на електронното управление. По информация на Mediapool това ще е Калина Константинова от "Продължаваме промяната". Новото министерство се очертава да се превърне в мега, като в него ще влязат редица служби от други министерства. На подчинение на министъра на електронното управление минава Държавна агенция "Електронно управление", която в момента е под шапката на Министерския съвет. В новото министерство влиза и дирекция "Добро управление", която управлява евросредствата по оперативната програма за администрацията. Държавната фирма "Български пощи", Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Гражданска регистрация и административно обслужване и Агенцията по вписванията също минават на подчинение на министъра на електронното управление.

Освен новото министерство и новия вицепрмиерски пост, останалите промени в кабинета са размествания на агенции и дирекции от подчинениета на едни ведомства към други.

Създаденото по време на последния мандат на ГЕРБ държавното предприятие за управление на язовирите се предвижда да премине от икономическото министерство към земеделското, което в момента стопанисва язовирите за напояване. Големите водоеми за питейни и енергийни нужди остават в екоминистерството.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще се премести от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерството на транспорта.

Към Министерския съвет на подчинение на премиера ще премине Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), която в момента е под шапката на Министерството на земеделието. 

Към Министерството на финансите пък преминават дирекция "Централно координационно звено" и изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове" от министерството на земеделието.

Дирекция "Съдебна защита" преминава от финансовото ведомство към това на правосъдието. Предвидено е дружествата "Еко Антрацит" ЕАД "Екоинженеринг" ООД, които в момента са част от ДКК под шапката на икономическото министерство, да преминат към екоминистерството. За това разместване вече има решение на правителството, но то все още не е изпълнено. 

Към Министерството на икономиката се предвижда да премине "Държавна агенция за научни изследвания и иновации", както и фонд "Мениджър за финансови инструменти в България".

Държавна агенция за българите в чужбина и дирекция "Вероизповедания" преминават от Министерския съвет към Министерството на външните работи. 

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има "договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?