Байдън: 85% от американците ще получат Covid помощ от 1400 долара

Сенатът одобри американския спасителен план

Джо Байдън, Снимка: ЕПА/БГНЕС

85% от американците са очаква да започнат да получават Covid помощи в размер на 1400 долара още този месец. 

Това стана ясно от изказване на президента на САЩ Джо Байдън, след като в събота вечерта Сенатът одобри неговия законопроект за икономическо подпомагане на стойност 1.9 трилиона долара. Американският спасителен план получи зелена светлина с 50:49 гласа. 

След гласуването в Сената Байдън заяви, че над 85% от американците - тези, които получават под 75000 долара годишно, ще получат директна финансова подкрепа по силата на новия закон, наречен План за спасяване на Америка. Семейства с две деца, които имат годишен доход от 100 000 долара, ще получат по около 5600 долара.

Миналата година предишният президент Доналд Тръмп успя да прокара два пъти подобна подкрепа за домакинствата - веднъж в размер на 600 долара и веднъж - на 1200 долара.

Помощи от 300 долара на седмица се предвиждат за безработните. Има облекчения и при плащането на студентски кредити и данъчни отстъпки за семейства с деца.

Байдън изтъкна, че разпоредбите на законопроекта ще ускорят производството и разпределението на ваксини. Стотици милиарди долари ще бъдат насочени към болниците, местните власти, училищата и дребния бизнес в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?