Байдън представи план за възстановяване за 1.9 трилиона долара

сн. Ройтерс

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън представи план за възстановяване на американската икономика в размер на 1.9 милиарда долара. Според неговия екип това ще подкрепи запазването на "милиони" работни места в страната.

Президентът обещава да въведе още един план за разходи, насочен към стимулиране на наемането и подпомагането на производствата в САЩ.

Байдън предвижда увеличаването на индивидуалната помощ за американците, останали без работа, до 2000 щатски долара на месец. Предлага се увеличаване на минималната заплата на федерално ниво до 15 долара на час.

"Ще използваме парите на данъкоплатците за възстановяване на Америка. Ще купуваме американски продукти, подкрепяйки милиони американски работни места в производството и селското стопанство, засилвайки нашата конкурентноспособност в един все по-конкурентен свят", каза Байдън.

Мерките включват помощ за държавни и местни власти от 350 милиарда долара, както и допълнителен фонд за училища и ваксинации срещу коронавируса.

Демократите в Конгреса обявиха, че одобряват плана на Байдън.

"Пакетът за спешна подкрепа, обявен от бъдещата администрация на Байдън-Харис, е правилният подход", се казва в общо изявление на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на демократите в Сената Чък Шумер.

"Започваме работа веднага, за да превърнем концепцията за новоизбрания президент Байдън в закон, който ще бъде приет от двете камари на Конгреса и подписан от (президента)", се казва още в изявлението.

В новия състав на Конгреса демократите ще имат мнозинство и в двете камари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?