Байдън ревизира политиката на Тръмп: Защитата на Европа е свещено задължение за САЩ

"Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и няма да успее да ни раздели", каза Столтенберг

Байдън и Столтенберг, сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън потвърди, че за разлика от администрацията на предшественика си Доналд Тръмп, ще залага силно на НАТО, а генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг коментира, че Алиансът е единен и Русия няма да успее да промени това.

"Възприемаме ангажимента за колективна отбрана, записан в член 5 на Северноатлантическия договор, за свещено задължение“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в Брюксел, където в понеделник се провежда срещата на върха на НАТО.

Така лидерите от НАТО получиха очакваните уверения от американския президент, че след четиригодишно охулване от предшественика му Доналд Тръмп, сега алиансът може да разчита на подкрепата на своя най-могъщ член - Съединените щати.

"Непрекъснато припомням на американците, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората световна война, НАТО се притече на помощ. НАТО се притече на помощ! Те спазиха член 5-и. И сега искам цяла Европа да знае, че може да разчита на Съединените щати“, каза Байдън.

Toй призова за "по-добра координация" между членовете на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) относно Русия и Китай. И посочи двете страни като "нови предизвикателства", пред които е изправено НАТО и които станаха актуални "през последните няколко години".

Той два пъти благодари на Столтенберг за работата му като ръководител на пакта и каза, че заявява това искрено.

"Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и няма да успее да ни раздели", каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той добави, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването.

По думите му отношенията с Москва са "в най-ниската си точка от края на Студената война" заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, кибер удари и отравяния, включително на територията на НАТО.

Генералният секретар допълни, цитиран от БТА, че Китай не е враг на НАТО, но създава предизвикателства пред сигурността с разгръщането на военна мощ и по този въпрос алиансът трябва да вземе отношение.

Според него има възможности за сътрудничество с Пекин - в контрола над въоръжаването и при опазването на околната среда.

"Няколко твърди послания към Путин"

Форумът се случва няколко дни преди предстоящата среща между президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в Женева.

"Ние приветстваме решението на Съединените щати и Русия да удължат договора "Нов СТАРТ", с който се ограничават редица ядрени оръжия с дълъг обсег, но това трябва да е само първа стъпка. Надявам се двамата президенти да постигнат напредък по въпроси, свързани с контрола над въоръжаването. "Ние не желаем нова надпревара във въоръжаването и искаме да удължим контрола над него", каза Столтенберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предаде няколко "твърди послания" на руския президент Владимир Путин тази седмица, коментира oт своя страна британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той изрази надежда, че диалогът с Русия ще се подобри.

"Винаги съм се надявал, че нещата с Русия ще се подобрят, но… се опасявам, че досега те са доста разочароващи от гледната точка на Великобритания", каза Джонсън в Брюксел.

Радев: Основен фактор за сигурността ни е нашето единство

Президентът Румен Радев, който представя България на форума, каза, че основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство.

Той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии.

Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

Предстои да обсъдим адаптацията във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане, посочи президентът.

Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока, каза президентът.

НАТО втвърди позицията си за Китай

Лидерите от НАТО втвърдиха общата си линия към Китай след години на сдържаност. Те заявиха, че амбициите и поведението на Пекин представляват "системни предизвикателства за основаващия се на правила международен ред", съобщи ДПА.

В подписано преди началото на срещата в Брюксел комюнике лидерите изразяват безпокойство от "политиката на принуда (на Пекин), която противоречи на основни ценности (на НАТО)", посочват източници на ДПА в алианса.

За първи път 30-те държави в НАТО подкрепят толкова рязък език по отношение на икономическата свръхрсила, отбелязва ДПА. След последната си среща в края на 2019 г. те заявиха само, че признават, че нарастващото влияние на Китай крие "както възможности, така и предизвикателства".

Китай се нареди сред водещите теми в дневния ред на алианса заради категоричното отношение на президента на САЩ Джо Байдън, който за пръв път представлява страната си среща на върха на НАТО.

Други членки на алианса, особено балтийските и онези, които граничат с Русия, все още смятат Москва за основната заплаха за сигурността.

Главните тревоги, свързани с Китай, са нарастващият му ядрен потенциал, сътрудничеството между Пекин и Москва, включително съвместните им учения в евроатлантическата зона, и липсата на прозрачност, според изявлението.

Независимо от това обаче се споменава и за възможности за сътрудничество по въпроси като климатичните промени.

"НАТО поддържа конструктивен диалог с Китай, където това е възможно", се казва в лидерската декларация.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че никой от лидерите не желае "да затъва в нова Студена война с Китай. Те виждат предизвикателства, те виждат неща, с които трябва да се справят", допълни той.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят