Байдън ще преразгледа споразумението на САЩ с талибаните

Джо Байдън, сн. БГНЕС

Правителството на Джо Байдън е информирало правителството на Афганистан, че иска да прегледа споразумението, подписано миналия февруари между САЩ и талибаните, предадоха световните агенции.

По-специално правителството ще направи оценка дали талибаните спазват ангажиментите си по договора.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е разговарял по телефона с афганистанския си колега Хамдула Мохиб, за да го информира за американското намерение.

Споразумението предвиждаше талибаните да скъсат връзки с терористичните групи, да намалят насилието в Афганистан и да водят сериозни преговори с афганистанското правителство и с други играчи.

Администарцията на Доналд Тръмп сключи историческото споразумение с талибаните след 19 години на война. То предвижда пълното изтегляне на американските сили от тази страна до средата на 2021 г. в замяна на това бунтовниците да не допускат терористични групи да действат от зоните под техен контрол.

Във вторник бъдещият дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън заяви, че новата администрация ще преразгледа споразумението. Той каза, че е необходимо да се запази напредъкът, постигнат за жените и момичетата в Афганистан през 20-те последни години.

Афганистан беше и темата на разговор между новият американски министър на отбраната Лойд Остин и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обяви Пентагона, без да съобщава повече подробности.

Администрацията на Тръмп намали на 15 януари на 2500 американските военни в Афганистан. Това е най-ниското ниво от 2001 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят