Бакърджиев предрече, че Антоан ще остане шеф на общинския съвет

Антоан Николов може да остане председател на Столичния общински съвет (СОС) до края на настоящия мандат, след като днес не подаде оставка, а съгласно специално приети промени в правилника на съвета тя може да се гласува 30 дни след внасянето ѝ.

Под негово ръководство днес бе приет Общият градоустройствен план на София, при кворум от 59 души, от които 29 гласуваха "за", четирима - "против" , а съветниците на левицата се въздържаха. Столичният кмет Стефан Софиянски благодари на демократичните сили, представени в съвета, както и на левицата, която не е гласувала "против".

Антоан Николов сам обяви, че напуска председателския пост малко след 11 юли, когато възмутен напусна СДС заради решението на лидера Надежда Михайлова да оттегли синия кандидат - кмет за София Пламен Орешарски заради "нерегламентирана среща" с шефа на бизнесклуб "Възраждане" Васил Божков. Антоан Николов също присъства на срещата и бе доверено лице в щаба на Орешарски.

Заседанието на СОС започна под зоркия поглед на председателя на Съюз "Радикали" Евгений Бакърджиев и на неговия кандидат за кмет на София Данаил Тафров. Двамата бяха сред гостите, дошли да наблюдават работата на съветниците.

Антоан Николов ще обяви, че подава оставка, след като подпише решенията, приети от започналата днес двудневна сесия. Нов председател ще бъде избран в 30-дневен срок от оставката, вместо в предвидените досега 14 дни. Промяната е направена след консултации с юристи, с лидери на политическите сили в общинския съвет и с председатели на комисии.

Новият срок е предложен, за да не бъде оспорена легитимността на решенията от започналата днес сесия.

В началото на септември четиримата заместник-председатели на СОС ще бъдат упълномощени да свикат заседание и да започне процедурата за избор на нов председател.

Хората на Бакъдржиев в общинския съвет обаче изразиха съмнение дали СОС ще събере кворум през лятото, за да стартира процедурата.

"Потвърждавам моето становище, че ще подам оставка, за да успокоя някой, ако си мисли, че няма да го направя. Просто след приключването на тези две заседания на СОС ще подпиша протоколите и решенията и едва след това ще подам оставка. Така няма да възникне евентуален юридически казус за това кой подписал решенията и дали се легитимни", оправда решението си за забавянето на оставката си Антоан Николов.

Той припомни, че д-р Енгибаров от СДС е номиниран за бъдещ председател, който ще трябва за два месеца за оглави съвета. Според съветниците -радикали обаче консултациите показали, че засега нямало личност, която да обедини гласовете на 31 съветника и да бъде избран безпроблемно Енгибаров.

Съветничката от "Радикали" Златина Карова заяви пред репортери, че от СДС поискали темата за избор на нов председател на СОС да се решава на градско политическо равнище между партиите, а не в самия съвет

Запитан от Мediapool дали е трябвало днес Антоан Николов е трябвало да подаде оставка, Евгений Бакърджиев отговори, че не бил точния адрес за това питане. "Вярно е, че съм бил председател на СОС, но ми се струва, че за една единствена сесия, която предстои през септември месец, да се правят политически игрички и рокади е съвсем излишно. Столичани няма да променят живота си, ежедневието си, със смяната на председателя с една сесия", заяви той.

"Това, че някой иска да махнат един или друг председател, не променя нито политиката, нито решенията вътре в общинския съвет. Залудо в момента го правят - просто тепат излишно време", допълни Бакърджиев. "Сигурно ще има оставка след тази сесия, сигурно ще има опит за нов председател, сигурно няма да има нов председател на общинския съвет - това са излишни движения", прогнозира Бакърджиев, който се смята за политически наставник на Антоан Николов.

На въпрос дали вече е поканил Антоан за член на съюз "Радикали", Бакърджиев отговори, че "ние не каним никого да идва нито с погача, нито с мед, нито с катран. При нас идват от сърце и всички свестни хора са добре дошли". Запитан дали Антоан Николов е "свестен", Бакърджиев каза - "тези неща кой е свестен и кой не е, няма да коментираме по този начин".

На въпроса дали ще стане член на "Радикали" Антоан Николов заяви, че въпросът бил "глупав".

Бившият изпълнителен директор на НЕК Данаил Тафров - по времето, когато Бакърджиев беше вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на ОДС, обясни своето присъствие днес в СОС с това, че искал да види как си взаимодействат СОС и общинската администрация.

Той изтъкна, че още няма обяснение защо се бърза с решението на въпроса за "200-та замени на общински терени". "Прави впечатление, че в последните сесии на този мандат се бърза с това нещо, което ще бъде реализирано в следващия мандат. И не на последно място бих поставил въпроса, свързан с концесиите. Ще се разглеждат въпроси, които касаят чистотата, такси, ценообразуване, средства за тях и също така концесията за вода", посочи кандидат-кметът на радикалите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: