Българево протестира заради достъпа до плаж "Болата"

Българево протестира заради достъпа до плаж "Болата"

Жители на каварненското село Българево излязоха на протест срещу ограничения достъп до плаж "Болата", който е един от най-красивите в България и единствен в околоността.

Преди седмица контролните органи проведоха акция на плажа и глобиха множество български и румънски туристи, защото са паркирали автомобилите си около плажа. Глобата е 1000 лева и е наложена на доста хора, въпреки липсата на предупредителни табели, че местнотта е недостъпна.

Заливът "Болата" попада в резервата "Калиакра" и строгото прилагане на закона означава, че там не трябва дори да се плажува.

"За местните жители ползването на плажа е от жизневажно значение за развитието на туризма. Това е единственият плаж в близост до Българево. Ако се продължава само с репресивни действия, без грижа за туристите, ще ги загубим не само за тази година, но и за следващите", каза кметът Георги Георгиев, цитиран от "Сега".

Рибарите се оплакаха, че не могат да практикуват професията си, а заетите в туристическия бранш се обезпокоени, че селото вече се е изпразнило.

С плакати с надписи "Върнете ни Болата" местните хора блокираха в събота за кратко международния път, водещ до граничния пункт при Дуранкулак.

Община Каварна настоява за изваждане на плажа от резервата, а за да се гарантира, че там няма да има строителство, той може да бъде включен в защитена местност "Степите". Това ще позволи ремонт на пътя и изграждане на нормален паркинг.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?