Българи и румънци крадат кабели и в Италия

Български гражданин, водач на лекотоварен автомобил с близо половин тон незаконно придобити медни кабели, бе задържан на автомагистрала в Северна Италия, съобщи БТА в кореспонденция от Рим.

Патрул на пътната полиция от Модена спрял рано сутринта за рутинна проверка лекотоварен автомобил "ИВЕКО 35" на автомагистрала Бренеро А22 в района на Карпи. Водачът се подчинил на подадения сигнал, но след като спрял в отбивката, изскочил от кабината и побягнал, опитвайки се да прескочи телената ограда на автомагистралата.

Полицаите успели да го задържат след кратко преследване. Проверката установила, че той е 25-годишен български гражданин, криминално проявен за кражби. В лекотоварния автомобил са открити над 410 килограма еднополюсни медни проводници, за които се смята, че са били току-що откраднати от склад и предназначени за черния пазар на "червеното злато". Започнало е разследване, тъй като задържаният отказал да обясни произхода на кабелите. Той е отведен в ареста за формулиране на обвинението, след което ще бъде прехвърлен в затвора "Санта Ана" в Модена на разположение на прокуратурата.

Същевременно БТА цитира информация на италиански медии, че общински полицаи от специализираната секция за подпомагане на маргиналните групи с подкрепления от районните участъци на националната полиция са предприели акция в два северни района на Римската община. Акцията е планирана и осъществена в отговор на оплаквания за системно замърсяване на въздуха с отровен дим. Източник на замърсяването са кладите, които нощем разпалвали "хора без постоянно местожителство", за да изгорят изолацията на медни кабели и извлекат метала, при което се застрашава здравето на гражданите и се нанасят щети на електрическите инсталации на държавните железници, се пояснява в съобщение на общинската полиция.

Проверен е "лагер на номади", който е незаконно изграден и в него живеят над сто души. Полицаите са успели да установят самоличността на 45 румънски граждани, докато останалите "спонтанно се отдалечили", оставяйки без надзор девет малолетни, които са предадени на службата за социални грижи.

Разрушени са 21 бараки, всичките незаконно захранвани с електричество. При контрола на паркираните в "лагера" автомобили са установени два с румънска регистрация, осем - с българска и шест с италианска регистрация.

Споделяне

Още от Балкани