Българи пишат имейли на Бундестага защо искат оставката на Борисов

Българи пишат имейли на Бундестага защо искат оставката на Борисов

Нови инициативи за насочване на общественото внимание към проблемите на България бяха обявени на поредния протест в Берлин тази неделя. Още в понеделник, 27 юли, депутати от Бундестага ще получат имейли с информация защо хиляди българи настояват за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, линкове към статии в немската преса по този въпрос и покана за участие в събития на българската общност.

Предишният протест в Берлин беше пред сградата на Християндемократическия съюз, популярен като "партията на Меркел", за да разберат от управляващата коалиция в Германия какво се случва реално у нас. Сега обаче информацията ще достигне до депутати от целия политически спектър, като първи сред тях ще са членовете на парламентарната Комисия по европейски въпроси.

"Оказа се например, че Зелените в Бундестага имат представител с ресор Източна Европа, така че очакваме това да привлече интереса им", поясни Веселин Златаров, който е сред организаторите на кампанията. Списъкът ще се допълва и актуализира непрекъснато, а в него ще бъдат включени също медии и неправителствени организации, като "Репортери без граници".

Друга инициатива на българите в Берлин е изместване на протеста пред сградата на Канцлерамта, немският еквивалент на Министерския съвет у нас. С изявления на немски език политиците и обществеността ще бъдат запознати с наболелите въпроси от българската действителност: корупцията, цензурата в медиите, унищожаването на природата.

Протестът ще се проведе там в началото на август, в работен ден и по-ранен час – за по-голям отзвук. Планирана е и сатирична информационна акция – уличен пърформънс, в който участниците ще носят маски на премиера Борисов и канцлера Меркел, така че по един нестандартен начин да се привлече вниманието на широката общественост в Германия. Също така продължава раздаването на флаери, които ще бъдат оставяни и в пощенски кутии. 

Протести пред сградата на посолството в Берлин пък ще се провеждат всяка неделя, независимо че през август част от демонстрантите ще отпътуват за България – където планират да участват в шествията на родна земя.

"Тук сме заради младите хора, които се опитват да поправят това, което ние не успяхме, дължим им го!", декларира пред множеството участник в протеста в неделя. "Не трябва да се страхуваме, защото това ни прави уязвими. Затова заставаме тук, заедно с нашите деца и внуци", допълни емоционално той.

Фокусът на протеста в Берлин е да запознае немската общественост с темата за масовото недоволство у нас – какво се случва и защо – което пък да предизвика нужния дебат не само в Германия, но и в ЕС като цяло.

През последните две седмици немските медии обръщат все по-голямо внимание на темата – протестите в България бяха отразени от Шпигел, ZDF, Цайт, Дойче Веле, RTL, ARD и редица други. Демонстрациите на българската общност са съпроводени именно от разяснителната кампания, даваща информация кой е Ахмед Доган и как е окупирал плажа в Росенец, охраняван от служители на НСО; кой е Делян Пеевски, кой е Бойко Борисов, кой е Иван Гешев. А въпреки проливния дъжд по време на протеста в неделя, участниците в него продължиха мисията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?