"Ромъния либера":

Българи, сред които и Гриша Ганчев, замесени в мрежа за данъчни измами в Румъния

Гриша Ганчев,Сн. БГНЕС

Съдът в Букурещ издаде тази сутрин първите заповеди за арест по делото, в което прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) разбиха огромна мрежа за данъчни измами с хранителни продукти и строителни материали, съобщава електронното издание на вестник "Ромъния либера", цитирано в четвъртък от БТА.

Изданието посочва, че според данни на ДРПОПТ в мрежата за данъчни измами, ръководена от Гюргево, са участвали и редица български бизнесмени, сред които и собственикът на футболния клуб "Литекс" Гриша Данаилов Ганчев.

Вестникът отбелязва, че зад решетките за 29 дни ще останат престъпният бос Октавиан Греку, наричан Бутоане, Сорин Газдак, зет на сенатора социалдемократ Чезар Магуряну, един ливански гражданин, двама директори от Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) и други заподозрени.

Според прокурорите престъпната групата, в която участвали подземният бос Бутоане, сенаторът Чезар Магуряну, неговият зет Сорин Газдак, както и десетки румънски и български бизнесмени, "е замесена в незаконна търговия със стоки за широко потребление (захар, брашно, ориз, олио), както и строителни материали и дървесина", развивана в Букурещ и редица други окръзи, както и в страни от Европейския съюз като България, Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Франция, Белгия, Испания, Словения и Кипър.

Мрежата за данъчни измами беше разбита във вторник, когато полицията извърши 256 обиска в Букурещ и други градове в страната. Прокурорите са представили пред съда искане за задържане в предварителния арест на 39 души..

Според заключенията на разследването в периода 2010-2012 г. престъпната групировка е нанесла на държавния бюджет щети в размер на 40 милиона евро годишно.

Обвинението твърди, че зетят на сенатора от Гюргево е имал задачата "да изпере мръсните пари на престъпника Бутоане". От своя страна сенаторът Магуряну е трябвало да оказва влияние върху някои държавни институции с контролни функции, като Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) и финансовата полиция.

На сенатор Чезар Магуряну е наложена забрана да напуска Румъния за период от 30 дни, съобщава Аджерпрес. Сенаторът се яви днес в централата на ДРПОПТ, където бе призован като обвиняем. На излизане от сградата той каза, че не е бил изслушван, че не се страхува, защото е невинен и не пожела да направи изявления пред журналистите.

Аджерпрес припомня, че в телевизионно предаване на 24 юли сенаторът заяви, че делото срещу него е "изфабрикувано".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани