Българи зад граница имат три седмици за освобождаване от здравни вноски

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 година, разполагат само с още три седмици, за да се освободят от плащането на здравни вноски у нас за стари периоди. От Националната агенция за приходите информират, че за целта трябва да се подаде декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата.

От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъдат обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП.

За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?