Германските синдикати:

Българите на социални помощи в Германия са малко

От 20 хиляди българи в Германия едва 4100 са тези, които получават някакъв вид социална помощ. Това каза Анели Бунтенбах от Конфедерацията на профсъюзите от Германия (ДГБ) на среща с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в сряда.

По думите ѝ, сънародниците ни заминават за Германия с основната цел да работят, а не за да "точат" социални помощи, а българските студенти там в последните години са втората по големина група след студентите от Китай.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, който също присъства на срещата, се съгласи, че "лавината, от която всички се опасяваха, така и не настъпи", и допълни, че там "никой не се съмнява в принципа за свободно движение в Европейския съюз".


Германските синдикати възнамеряват да пуснат в интернет видеоклипове, които да информират българските роми за възможностите им за работа в Германия.

"Стигнахме до този извод, след като посетихме кв. Факултета в София. Там повечето от хората не могат да прочетат брошурата, която с КНСБ изготвихме преди три месеца и която дава много пунктуална информация за това, което трябва да направи човек преди да замине и по време на престоя си в Германия", обясни Бунтенбах и изрази надежда Европейската комисия да отдели пари за финансиране на мобилността.

От пресцентъра на КНСБ съобщиха, че Агенцията по заетостта е приветствала идеята и е обещала да съдейства за излъчването на информационни видео клипове и в областните дирекции на бюрата по труда.

В Германия пребивават основно три категории български граждани – хора с висока квалификация, които България губи трайно, българите, които имат различна квалификация и си търсят работа в Германия от България, и българските роми, които не могат да се интегрират на българския пазар на труда, камо ли на друг в рамките на Европейския съюз, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

До края на пролетта към КНСБ ще отвори врати и център за консултации на тема мобилност.

Споделяне

Още от България