Българите най-често учат право, икономика и инженерни науки в чужбина

Българите най-често учат право, икономика и инженерни науки в чужбина

Българските кандидат-студенти, които искат да учат в чужбина, най-често се насочват към обучението по право, икономика и към инженерните науки.

Тенденцията се наблюдава от организаторите на международното изложение "Световно образование", което ще се проведе в края на седмицата и ще събере над 80 образователни институции.

Има 6% ръст на кандидатите за Оксфорд, Кеймбридж, както и за медицинските специалности. За другите университети тенденцията се запазва.

2080 българи са подали заявление за обучение в университети във Великобритания.

Засега няма решение на британското правителство дали ще продължи да финансира обучението на студентите от страните от ЕС след излизането на страната от Общността. Финансирането за обучението гарантира по-ниски такси за тези бъдещи висшисти. Към момента Шотландия е обявила, че ще запази субсидията за обучените на студентите от ЕС за учебната 2018-2019 г. Очаква се подобно решение да вземе и британското правителство.

Желаещите да учат във Франция ще кандидатстват вече в 10 университета, а не както до сега - в 12. За там българите кандидатстват в специалностите право и приложна лингвистика, избират и специализирани инженерни училища.

Забелязва се и засилен интерес към университети в Холандия. Там се отбелязва ръст на българските студенти, като най-предпочитани са икономическите и бизнес специалности, туризъм и право.

Споделяне

Още от България