Българите най-нещастни и неудовлетворени в ЕС

Само 39 на сто от българите се смятат за щастливи и само 31 процента са доволни от жизнения си стандарт, сочи проучване на Европейската комисия (ЕК), разпространено в понеделник.

Проучването показва, че двете нови страни членки на ЕС Румъния и България са съвсем различни една от друга, пише в доклада на социологическата служба на ЕК.

"Социалните реалности на румънците в много пунктове приличат на тези на гражданите на другите страни членки, докато животът в България изглежда категорично е по-различен. Хората в България оценяват повечето аспекти на живота чувствително по-малко позитивно. Едва 39% от българите казват, че са щастливи. За сравнение - 87% от гражданите на ЕС като цяло казват, че са щастливи", се казва в изводите на доклада, цитиран от Портал Европа.

На въпроса "Щастливи ли сте?" средно 87% от европейците отговарят положително: с най-много "да" - 97% са гражданите на Дания, следвани от тези в Холандия, Белгия, Ирландия и Швеция (съответно 95-94%).

В дъното на таблицата е Унгария - с 68%, като други от присъединилите се с предишната вълна държави като Полша и Чехия имат по-голям процент (съответно 86% и 87%).  България е на дъното - едва 39 процента от сънародниците ни казват, че са щастливи. За Румъния този процент е 60 на сто.

Като цяло "Евробарометър" отчита, че гражданите на "Европа на петнайсетте" са най-щастливи", следвани от "Европа на десетте" (приетите през 2004 г.) - процентите са 28 спрямо 17.

Осемдесет и три на сто от запитаните са доволни от жизнения си стандарт, като най-доволни са народите в северните страни и в Бенелюкс - над 90 процента.

И по този показател българите чувствително изостават  - едва 31 процента от тях са доволни от жизнения си стандарт.

Основно безпокойство за европейците е безработицата (36 на сто), следвана от скъпотията (35 на сто) и ниските пенсии (30 на сто). Но и в това отношение има чувствителна разлика между Севера и Юга.

Българите най-много се тревожат за здравеопазването (57%). Следват цените (51%), безработицата (36%) и пенсиите - 34%. Една трета от българите смятат, животът им през следващите 12 месеца ще се вложи. Същото мнение споделят едва 16% от румънците: там мнозинството (44%) вярват, че ще вървят към подобрение. Същият процент българи (44%) са на мнение, че за една година нещата няма да се променят.

Докато в Дания и Холандия от безработицата се безпокоят съответно 3 и 5 процента от анкетираните, в Гърция те са 58 на сто, в Полша - 53 на сто, а в Португалия - 52 на сто.

Само 25 процента от германците, 29 процента от унгарците и 32 процента от французите проявяват доверие към пенсионните системи в своите страни, срещу 74 процента от датчаните и 67 процента от холандците.

92% от европейците заявяват, че смятат своята къща или апартамент като задоволителни. Много по-слаба е удовлетвореността по отношение на усещането за собствена сигурност (70% от гражданите на ЕС като цяло).

46% от българите и 45% от литовците не се чувстват сигурни да ходят сами пеша по тъмно. Най-сигурни са в Холандия - 88%, Дания - 85% и Швеция - 83 на сто.

Сред най-важните неща в живота на европейците са здравето, семейството и приятелите. За най-маловажна е смятана политиката. Свободното време изпреварва като приоритет работата, а религията изпреварва политиката.

За повечето от европейците усещането за подпомагане на другите или  полагането на доброволен труд е важно. Това разбиране се споделя най-слабо в Латвия (65%), Ирландия и Румъния (63%) и едва 62% в България - на дъното.

Във втората част на изследването се разглеждат задълбочено възприятията за семейство, семейни задължения, деца и работно място и трудови навици. 70% от българите казват, че работата им е твърде трудна и стресираща, докато средното ниво за ЕС е 41%. До средното ниво е близо Румъния - 47%.

По недоверие към институциите България е изпреварена от Чехия. Твърдението “Нямам доверие в нито една институция" се споделя от 74% от чехите и 72% от българите.

Кои са важните неща за напредък в ЕС? В Унгария и Гърция гражданите смятат, че да работиш здраво е по-важно, отколкото да получиш добро образование. И образованието, и работата, са еднакво важни според испанците. "Евробарометър" отбелязва, че според чехите, българите, словаците и холандците, да имаш късмет е по-важно, отколкото да работиш здраво.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?