Българите пътували повече през пролетта

Българите пътували повече през пролетта

Значително увеличение на броя на българите, пътували в страната и чужбина през второто тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Регистрираните от статистиката пътувания за периода април-юни са близо 1,5 млн., което е с 26,5 на сто повече в сравнение с година по-рано.

Ръстът се дължи основно на пътуванията в страната. Те са 83,6% от всички и нарастват с 31,1 на сто спрямо второто тримесечие на 2016 г. Пътувалите в чужбина българи са 155, 2 хил (13,5%), а тези, които са ходили и в страната, и в други държави - 3450 (0,3%). Според статистиката преобладават пътуванията с цел почивка. Вътрешните туристи са основно на възраст между 25 и 44 години. В чужбина са ходили най-много хора между 45 и 64 години. Повечето туристи пътуват самостоятелно. Все пак почти половината от почивалите в чужбина са използвали туристическа агенция.

Средният разход на човек за пътуване в страната през второто тримесечие на годината е 183,41 лв. Най-голяма част от парите е отишла за храна. При пътуванията в чужбина основно перо е транспортът, а разходът средно на човек е близо 500 лв. За разлика от броя на пътуванията при изхарчените за тях пари няма сериозна промяна спрямо година по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?