Алфа рисърч:

Българите са разделени заради оставката на правителството

Българите са разделени заради оставката на правителството

Настроенията в обществото са силно поляризирани по отношение на оставката на премиера Бойко Борисов - 50% одобряват този ход, а 47 процента смятат, че това е грешка, показва експресно социологическо изследване, проведено в сряда от "Алфа рисърч", цитирано от БНТ.

Едва 3 процента от хората нямат мнение, каза социологът Боряна Димитрова.

Около 75% или 3/4 от симпатизантите на БСП, "Атака" и ДПС застъпват тезата, че правителството е трябвало да подаде оставка. Огледална е картината при симпатизантите на ГЕРБ, - 75 процента от тях твърдят, че Борисов е трябвало да остане на власт.

Силно поляризирани са позициите след негласуващите, както и сред привържениците на други политически сили, като "Движение България на гражданите" и ДСБ - там симпатизантите са разделени наполовина.

Единодушието обаче има при оценката на протестите - 85% от анкетираните ги одобряват. Срещу монополите и ниските доходи са застанали 89% от запитаните, а смяна на правителството са поискали 21%.

На въпроса кой е най-добрият вариант за страната след оставката, 73% застават зад идеята за служебно правителство назначено от президента, 17% са за правителство с мандат на ГЕРБ. Общо 66% от запитаните казват, че ще гласуват на прдсрочни избори.

"Трябва да сме наясно, че независимо от хода на протестите, независимо от това, което се случваше през всичките тези дни, обществото остава в едни разделени позиции", каза Боряна Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?