Българите теглят бързи кредити за здраве и дома, а не за почивка

Българите теглят бързи кредити за здраве и дома, а не за почивка

Българите теглят бързи кредити за здраве и ремонти у дома и по-рядко за почивка. За да отидат на море 40% ще изтеглят пари от спестяванията си. Това показва проучване на британската компания за потребителски кредити "Провидент" и GfK, проведено през април 2015 г.

Една трета от участвалите в проучването българи ще пътуват в страната, 14% - в чужбина, а 26% ще си останат вкъщи. За сравнение средно около 47% от останалите европейски страни, в които "Провидент" има офиси, планират да прекарат лятната си ваканция в родната страна.

Изследването е направено сред 8040 клиенти на "Провидент" в осем държави – България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико. В България, където проучването се провежда за пръв път, участниците са близо 400 души.

Почти 60% от българите казват, че техни роднини или приятели са се обръщали към тях за финансова помощ през последната половин година и това ги поставя сред първите по този показател сред осемте страни. От тях 35% биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си.

Близо половината от анкетираните българи (44%) смятат, че е лесно да вземат заем. В останалите страни на същото мнение са средно 35% от запитаните, което поставя българите начело и по този показател. На обратния полюс са унгарците, от които само 14% смятат, че лесно се взима заем.

Българските клиенти на "Провидент" вземат заем най-често за здравеопазване (66%) и за да правят подобрения вкъщи (59%). Европейските респонденти изтъкват като най-честа причина за теглене на заем неочакваните разходи (34%), обединяване на задължения (29%) и подобрения в дома (26%).

За всички европейски респонденти способността за изплащане на взетите кредити (63%) и крайната сума за изплащане (51%) са водещите фактори, когато теглят заем.

В допълнение, когато оценяват репутацията на кредитора, българите поставят фактора "добро ниво на услугата" на първо място, което ги отличава от европейската тенденция, където основният фактор е, че е взел заем от тази компания и преди.

Българите са и по-големи оптимисти за развитието на родната икономика (32%) в сравнение с останалите участници (23%) в проучването на "Провидент и GfK. Подобна тенденция има и в показателите, отразяващи начина, по който българите виждат своето финансово състояние през следващата една година спрямо европейците.

Компанията "Провидент Файненшъл България" е част от британската International Personal Finance (IPF), която се търгува на Лондонската фондова борса и на Варшавската фондова борса.

"Провидент" развива дейността си у нас от септември 2013 г. и вече има клонове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Плевен. Компанията инвестира 4.4 млн. евро в България през 2014 г. и планира да инвестира още 4.5 млн. евро през 2015 г.

"Провидент" провежда и програма за финансова грамотност, като специално за целта пусна сайт.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?