Българите в Германия ще гласуват само в дипломатическите представителства

Българските граждани в Германия ще бъдат затруднени да упражнят правото си на глас, тъй като законодателството на страната не позволява да се откриват изборни секции извън дипломатическите представителства.

Така секции няма да има в Манхайм, Фрайбург, Мюнстер, Карлсруе и Щутгарт, въпреки че са подадени изискваните от българския закон над 100 заявления с желание за гласуване. Секции за изборите на 5 юли ще има само в посолството в Берлин, дипломатическото бюро в Бон, генералното консулство в Мюнхен, както и в почетното генерално консулство в Хамбург; почетното консулство във Франкфурт на Майн и почетното консулство в Магдебург.

От посолството ни в Берлин съобщиха, че е била отправена вербална нота към Федералното министерство на външните работи с молба за разрешение за разкриване на допълнителни избирателни секции, но е получен отказ. От Централната избирателна комисия също обясниха, че няма опция за действие в конкретната ситуация, защото не може да се наруши местното законодателство.

"Бихме искали да благодарим на всички български граждани за проявената инициативност и активност, която позволи в кратки срокове да бъдат събрани необходимите заявления. Това показва една много висока гражданска ангажираност и готовност да се участва в изграждането на съвременна България като достоен член на Европейския съюз и НАТО. Бихме искали също така да изразим съжаление за невъзможността да бъдат открити отделни избирателни секции в други населени места в Германия", посочват от дипломатическата ни мисия в Берлин.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?