Българите зад граница гласуват с паспорт или лична карта

Българите, които живеят постоянно в страни членки на Европейския съюз, ще могат да гласуват за национален парламент с лична карта или международен паспорт. Това е записано в поправките за избор на народни представители, които вече са в сила.

По повод сигнали от читатели на Меdiapool, че в отговор на техни запитвания мисиите ни зад граница са казали, че ще може да се гласува само с паспорт, от Министерството на външните работи съобщиха, че най-меродавният източник на информация за тях е Интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

От комисията пък уточниха, че след като разгледа конкретните правила за гласуване зад граница, МВнР ще бъде информирано и дипломатическите ни представителства ще имат текущата информация.

Въпреки това много българи, живеещи в страни от ЕС, вече са били подобаващо объркани от консулски представителства, които явно са ги подвели с информация, че ще могат да гласуват само с червения си паспорт. Голяма част от българите, постоянно пребиваващи в европейски страни, вече нямат валидни червени паспорти, тъй като не им трябват.

Споделяне

Още от Европа