Българска банда разбита в Лас Вегас

Американските федерални власти твърдят, че две организирани български престъпни групи са измамили автотърговци в Лас Вегас и Финикс с 1.6 милиона долара и са откраднали най-малко 700 000 долара от банкомати в района, съобщава интернет изданието "Лас Вегас ривю джърнъл", цитирано от БТА.

След двегодишно разследване на ФБР, в което били използвани одобрени от съдебните власти подслушвателни устройства, са заловени 11 души, срещу които миналата седмица са били повдигнати три различни обвинения. Според помощник прокурора Катлийн Блис ФБР е получило информация от властите в България, че един от предполагаемите лидери на престъпния кръг - 58-годишният Димитър Димитров -  е свързан с лидери на организираната престъпност в България.

Димитров е американски гражданин, живеещ в Лас Вегас. Срещу него са повдигнати и трите обвинения, включително за незаконно притежаване на 9-милиметров пистолет. Същото обвинение е предявено и на съпругата му Вярка Димитрова.

Блис каза, че според подслушаните разговори на Димитров, той се хвалел, че знае как да се справи със свидетел срещу него. Димитров казал пред свои помощници, че ще върже свидетеля на дърво с тел, ще го залее с бензин и ще застане до него със запалка и пакет цигари. "Ще го превърна в барбекю", казал Димитров според записите на ФБР.

Димитров е обвинен заедно с още петима българи в заговор, измами и транспортиране на откраднато имущество в схема за незаконно придобиване на автомобили от автотърговци и пренасянето им в Източна Европа. Престъпният кръг изпращал мними купувачи, които в опитите си да получат кредит за колите твърдели, че са служители на измислени компании на високи заплати. Те се опитвали да получат автомобилите преди търговците и компаниите, отпускащи заеми, да проверят кредитния им рейтинг.

Най-малко 12 автотърговци, някои от които на луксозни автомобили, в Южна Невада и двама във Финикс са били измамени. Според Блис те са загубили общо 1.6 милиона долара през пролетта на 2008 г.

На днешното съдебно заседание Блис настоя Димитров да остане в ареста, тъй като представлява опасност за обществеността и има риск да избяга. Тя каза пред съдията Робърт Джонсън, че българските власти искат да съдят Димитров по обвинение за изнасилване на две рускини в България през 1998 г. Тя обаче не успя да представи официално доказателство на американските власти, че България иска Димитров да бъде екстрадиран.

Димитров бе пуснат под гаранция от 100 000 долара. Той ще бъде под електронно наблюдение.
Споделяне

Още от България