Българска яхта е в неизвестност в Черно море

Българската ветроходната яхта "Мария" е в неизвестност и се издирва от турските власти.

Яхтата с 6-членен екипаж се прибирала от участие в олимпийската регата Odyssail 2004, с която бяха открити летните Олимпийски игри.

Дежурният координатор от Доброволческия морски спасително-координационен център във Варна Август Панов каза, че яхтата е напуснала Босфора (Румели фенери) на 27 август в 15.00 часа с курс Царево, но в очаквания час на пристигане на 28 август не се е появила.

Сигналът за неопределеност на местоположението на "Мария" е получен в 21.55 ч. в събота. На борда има трима мъже и три жени. Според доброволческия център жизненият ресурс за оцеляване при настоящите метеорологични условия е значителен. Предприети са всички възможни действия за търсене на яхта "Мария" и са били уведомени съответните турски власти, на които е била предоставена наличната информация.

В пристана на Царево се очаква още една яхта, "Баракуда", която също участвала в регата и не се е върнала.

В момента "Мария" се издирва от турските морски власти в техни териториални води, тъй като се приема, че там е станал инцидентът, каза кап. Никифор Герчев от Доброволческия морски спасително- координационен център БУЛСАР. Той поясни, че центърът само координира, а турската страна извършва издирването на яхтата. За действията на центъра и предприетото издирване в неделя е уведомено и външно министерство.

Шкипер на яхтата е Тодор Петров. Сигналът за изчезването е подаден от близки на хората от екипажа, каза кап. Венцислав Иванов, началник на "Морска администрация"-Бургас.

Службата му още в събота вечерта е направила разширено запитване, за да разбере нещо повече за яхтата. От граничния пункт в Резово са отговорили, че не са засекли такъв плавателен съд да влиза в български териториални води.

Капитан Иванов добави, че засега службата прави всичко възможно за събиране на повече информация по случая, за да предприеме необходимите действия.

Той изказа предположение, че вероятно яхтата се е скрила някъде край турския бряг, за да намери подслон и да изчака отминаване на лошото време.

Твърде вероятно е до края на деня или в понеделник екипажът на "Мария" да се обади и да посочи точните си координати, смята капитан Иванов.

Споделяне

Още от България