Български евродепутат шокиран от побоя над Юлия Тимошенко

Български евродепутат шокиран от побоя над Юлия Тимошенко

Българският депутат в Европарламента Андрей Ковачев от ГЕРБ заяви в Брюксел, че е шокиран от съобщенията за побой над бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Това съобщи украинският информационен сайт "Левият бряг" (lb.ua).

"Шокиран съм от съобщенията за физическа жестокост спрямо Тимошенко. Това е абсолютно неприемливо според европейските норми и представлява практика, напомняща времената на съветската диктатура и жестокостта на Сталин и Берия", казва Ковачев.

Според него Тимошенко е политически затворник, а делата срещу нея и други опозиционери представляват избирателно правосъдие.

"Според мен и моите колеги от Европейската народна партия член 365 от Наказателния кодекс на Украйна, по който е осъдена Тимошенко, не отговаря на европейските правосъдни стандарти", посочва Андрей Ковачев.

Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда по обвинение, че е превишила пълномощията си като премиер при подписването на газови договори с Русия през 2009 г. Тя е обвиняема и по друго дело за финансови престъпления през 90-те години.

Ковачев добави, че би желал да види Украйна по-близка до ЕС и европейските ценности.

Евросъюзът като цяло и по-специално Европейският парламент постоянно отправят към Киев призиви за това, казва Ковачев. Очакваме верните сигнали от Киев, каквито засега няма, и нещо повече - последното развитие на събитията е в неправилна посока, заяви българският евродепутат.

Вчера адвокатът на Тимошенко Сергий Власенко заяви, че неговата довереничка е била пребита на 20 април от надзиратели и е обявила гладна стачка, напомня "Левият бряг".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?