Български градове гасят светлини в “Часът на Земята“

Български градове гасят светлини в “Часът на Земята“

Без осветление за един час ще останат столични архитектурни забележителности и паметници на 28 март, събота, след като София се включи за трети път в световната инициатива "Часът на Земята 2009", съобщиха в сряда от Международната природозащитна организация WWF, организатор на проявата. Ще се включат и градовете Видин, където ще се угаси осветлението на катедрален храм “Св. Димитър” и крепостта „Баба Вида”, както и Ценово, Никопол и Борово.

На 28 март 2009 г., събота, в 20,30 ч. местно време хората по целия свят ще угасят осветлението за един час. Целта е да се обединят повече от 1 милиард души в над 1000 града и да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата, посочват от WWF

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си, "Часът на Земята" стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. След като през 2007 г. в Сидни, Австралия, 2.2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за час, година по-късно това направиха повече от 100 милиона участници в 35 държави.

Тази година в "Часът на Земята 2009" участие са потвърдили над 1000 града. Сред тях са Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун.

Без светлини ще останат Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101.

В София преди да изгаснат светлините на Софийския университет, Народното събрание, Националната библиотека, НДК, паметниците на Васил Левски и Цар Освободител и др., ще има улично “климатичното турне на WWF”. В дните от 21 до 25 март лекотоварен автомобил, оборудван на покрива със слънчеви панели и малка вятърна централа, които го захранват по време на престоя му, ще обикаля столицата. Той ще носи на борда си информационна шатра за причините за промените в климата и съвети какво всеки може да направи, за да ги ограничи. Непоследствено преди затъмняването на сградите в 20.30 ч. пред Народния театър ще се състои открит концерт на свещи.

Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото, посочват от WWF.

Огранизацията приканва и българските домакинства, които имат желание, да се включат в инициативата и да не използват електроенергия в “Часът на Земята“.

Споделяне

Още от България