Български и турски фирми с шанс да получат пари за съвместни развойни проекти

Караниколов по време на участието си в бизнес форума

"Българските и турските компании имат възможност да кандидатстват за финансиране със съвместни проекти за научно-изследователски и развойни по Евростарс-2“. Това заяви Габриела Козарева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), при откриването на Българо-турски бизнес форум в Истанбул в понеделник, съобщиха от икономическото министерство.

Програмата може да бъде използвана от малките и средните предприятия от двете страни за повишаване на тяхната конкурентоспособност.

„Агенцията за малките и средните предприятия е националният финансиращ орган за  участниците от българска страна, а турските партньори в проектите се  финансират от TUBITAK – TEYDEB 1509 International Industrial R&D Funding Programme“, посочи Козарева. Тя допълни още, че съвместните  проекти по програмата трябва да са насочени към създаването на нов или значително подобрен продукт, технология или услуга и да включва поне 2 юридически лица,  регистрирани в две различни държави.

По време на форума, събрал над 150 компании от двете държави, Козарева представи и други програми за развитие и задълбочаване на сътрудничеството между наши и от южната ни съседка фирми.Такива възможности предлагат Националният иновационен фонд и Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.). по тях могат да се реализират инвеститорски проекти от взаимен интерес в областта на иновациите и технологичните решения.

Караниколов посочи, че Турция е един от водещите търговски партньори на България, заемайки 4-то място при износа си и 5-то – във вноса. "Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1.9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%“, каза още той.

За периода 1996 – 2017 г. турските инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро, а за 2017 г. са за 80.8 млн. евро. "Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни“, каза Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство.

Според него, допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения се очаква от провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество.

Турция обяви интерес за провеждането на още един такъв бизнес форум в Бурса.

Караниколов е обсъдил с  турския си колега Нихат Зейбекджи възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

Споделяне

Още от Бизнес