Български компании участват в проекти за над 500 млн. евро в Индия

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев разговаря с българските представители на "Ексайтъл"

Български компании участват в изпълнението на проекти за над 500 млн. евро в Индия. Проектите са в сферата на информационните технологии, интернет, био-тоалетни, соларни паркове, продукти за ветеринарната медицина.

Това съобщиха от Министерството на икономиката по повод 18-тата сесия на българо-индийската Междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Индия. Българската делегация се води от зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Той е имал срещи с представители на някои от компаниите.

Манолев се е ангажирал, че българската страна ще продължи да подкрепя българските компании, които оперират на индийския пазар. Запознал се е с проблемите и трудностите, които те срещат на място.

Заместник-министърът на икономиката ще има срещи в министерствата на търговията и на информационните технологии, с ръководството на най-голямата бизнес организация в Индия и с потенциални инвеститори.

"Ексайтъл" е доставчик на интернет

Компанията "Ексайтъл" (Excitel Broadband) е българско предприятие в Индия, което е бързо развиващ се доставчик на интернет в градовете Ню Делхи и Хайдерабад. Компанията работи с почти всички водещи доставчици на интернет в 150 индийски града.

През 2016 г. "Ексайтъл" е получила лиценз за директен доставчик на интернет в Делхи и Хайдерабад. С днешна дата има над 190 000 потребители, а за компанията работят около 500 души в Индия.

Надявам се вашият пример да е основа за задълбочаване на партньорството с Индия в сферата на информационните и комуникационните технологии, в това число и с разкриването на повече смесени компании, е казал Александър Манолев.

"В следващите дни ми предстои среща на високо ниво в индийското Министерство на електрониката и информационните технологии и по време на нея ще акцентирам на резултатите на вашата компания като пример колко много можем да постигнем в тази сфера, ако обединим усилия", е посочил Манолев.

"Грийнзоун България" прави био-тоалетни

През юли 2016 г. българската компания “Грийнзоун България”, която е част от българския консорциум "АСПА Инженеринг" е сертифицирана заедно с техните индийски бизнес партньори по програмата Make in India за реализация на мащабен инвестиционен проект за изграждането на виртуална канализационна мрежа в страната. Проектът включва изграждане, инсталиране и поддръжка на стотици хиляди био-тоалетни в Индия, е посочено в съобщението.

През 2017 г. "Грийнзоун България" ЕООД стартира и друг мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на голям фотоволтаичен парк, с капацитет 500 MW, близо до град Патна в индийския щат Бихар. Към момента се планира българско участие за 5 млн. долара в проекта, а прогнозите са общата му стойност да достигне около 500 млн. евро.

"Грийнзоун България" е собственост на регистрираното в Норвегия дружество "Грийнзоун", показва справка в Търговския регистър. Негов е управител е Красимир Герасимов.

"АСПА Инженеринг" е еднолична собственост на Валентин Милев и последният му публикуван финансов отчет в Търговския регистър е от 2009 г.

Български завод за опаковане на течен битум

През ноември 2014 г. бе пуснат в експлоатация български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2.2 млн. евро. Той е изграден от българо-индийския холдинг "Прайм Стар Петролиум енд Инфрастръкчър Лимитед".

Българо-индийският завод е разположен върху 28 декара и има дневен капацитет за опаковане на битумни варели 450 тона на смяна. Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия.

"Хювефарма" със завод за продукти за ветеринарната медицина

През 2014 г. българската компания "Хювефарма" откри джоинт‐венчър завод за производство на ветеринарни фармацевтични продукти край индийския град Пуне.

Тогава Кирил Домусчиев обяви, че първоначално са вложени 5 – 6 млн. долара, а в следващите етапи на разширяване да бъдат инвестирани още средства.

Български ИТ специалисти с приложения за мобилна безопасност

Български ИТ специалисти са разработили и иновативни приложения за мобилна безопасност - iSOSu App и Imarecon.

Приложенията могат да изпращат незабавни спешни SOS сигнали само с едно кликване и да анализират изображения и видеозаписи за разпознаване и проследяване в реално време.

Двете заявки успешно обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия, се казва в съобщението на Министерството на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес