Според изследване на ЦИД, потвърдено от Ваньо Танов

Български производител е държал 70% от нелегалния пазар на цигари през 2014 г.

Снимка: БГНЕС (архив)

Български производител на цигари на практика е контролирал 70% от нелегалния пазар у нас през 2014 г. Това е една от констатациите на доклада "Финансиране на организираната престъпност", представен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в парламента във вторник.

Според описаната от авторите му хронология, потвърдена от ръководителя на агенция "Митници" Ваньо Танов, след намаляването на акциза през 2010 г. родни производители започват нелегално производство, което през 2013 г. вече съставлява 50 на 100 от нелегалния пазар.

Констатациите на ЦИД се базират на данни от изследвания на "Нилсен" и ОЛАФ на намерени празни кутии от цигари. 1/3 от изхвърлените в боклука опаковки са на марки, запазени от "Финансконсулт", която е собственост на кипърска офшорка и според ДАКСИ участва в собствеността на Винпром Плевен, Спирт Индъстрис и Цигарена фабрика Пловдив, уточнява "Капитал".

Бумът на производство на нелегални цигари у нас обаче рязко в ограничен чрез наложения постоянен контрол от МВР и митниците над излизащите превозни средства. Натискът обаче се е преместил по границите, смятат експертите.

Според доклада на ЦИД, представен от Тихомир Безлов, годишно в страната влизат около 800 ТИР-а и корабни контейнери с контрабандни цигари, а нелегалният пазар на тютюневи изделия е около 200-250 контейнера. За останалите количества България се явява просто транзитна страна.

Като пример за това шефът на митниците Ваньо Танов посочи заловените през март четири ТИР-а с цигари, които станаха повод за повдигането на обвинения на митничари и гранични полицаи.

"Колко трябва да си сигурен, че нищо няма да ти се случи, за да тръгнеш така", отбеляза риторично Танов, посочвайки, че цигарите са тръгнали от турския град Мерсин, а в България са били "пренатоварени" в други камиони.

По повод досегашните резултати на агенцията шефът на митниците заяви пред медиите, че над 150 млн. лв. повече са събраните средства в сравнение със същия период през миналата година. Той се похвали, че "през май месец ще изпълня плана за годината относно ръста на приходите", добавяйки, че тази година ще бъдат достигнати нивата от преди две години.

Попитан дали ще успее да изпълни условието на премиера Бойко Борисов митниците да събера приходи в размер на 160 млн. лв. Танов каза, че не е обсъждал тази сума с министър-председателя.

"Премиерът каза, че му трябват 1.5 млрд. лв., няма как само митниците да реализират това. Обясни, че работят заедно с НАП и попита дали не се усеща от началото на годината какво се случва – приходите растат", обясни Ваньо Танов.

По време на представянето на доклада на ЦИД шредседателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов заяви, че "контрабандата и източването на ДДС нанасят огромни щети на бюджета, които достигат 2-3% от БВП на страната".

Споделяне

Още от България