Български строители атакуват Азербайджан

Български строители атакуват Азербайджан

Български строителни компании ще се опитат да участват в изграждането на новата инфраструктура на Азербайджан. Това стана ясно по време на съвместен бизнес форум в Баку, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство в понеделник.

В проявата участват 12 български и над 30 азербайджански компании.

В момента Азербайджан изпълнява мащабна програма с изграждането на железопътна и пътна инфраструктура, жилищно строителство, строителство на офис и бизнес сгради и ново пристанище в Баку.

Предстои страната да инвестира в изграждането и на първия ски курорт със зимен и летен туристически център “Шах даа".

Друг мащабен инвестиционен проект на правителството е "Баку уайт сити", който цели превръщането на индустриалната част на Баку в новото "сити" на града. По предварителни изчисления проектът ще струва над 100 млрд. долара.

Интерес представлява и новият олимпийски стадион в Баку и как българският бизнес може да участва в неговото изграждане, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Според нея могат да бъдат развити възможностите за съвместни инвестиции в области, в които Азербайджан има значителен опит като изграждане, рехабилитация и модернизация на газохранилища, газификация и газоразпределение, нефтопреработване.

В момента над 30 компании с българско участие са на пазара в Азербайджан, съобщи зам.-министърът на икономиката на страната Ниязи Сафаров. Той отбеляза, че Азербайджан е една от най-бързо развиващите се страни в момента, които не са пострадали от световната финансова и икономическа криза.

В рамките на бизнес форума две от българските компании подписаха меморандуми за сътрудничество с местни партньори. Това са “Биад-С”, представлявано от председателя на Камарата на строителите Светослав Глосов, и “Трейс груп холд”, представено от Николай Велев, генерален директор за международната дейност на холдинга.

“Главболгарстрой холдинг”, “Трейс груп холд”, “ПСТ холдинг”, “Евро Алианс инженеринг”, “Старт инженеринг”, “Водстрой 98”, “Станилов” ООД, “Енергоремонт холдинг”, “Хидрострой”, “Джи Пи груп” и “АТ инженеринг” са българските строителни фирми, участвали във форума.

Споделяне

Още от Бизнес