Български ученици с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

Български ученици с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-тата Международна олимпиада по информатика. Състезанието е от 1 до 8 септември в Япония.

В надпреварата тази година участваха 339 състезатели от 87 страни.

Александър Кръстев от XІ клас на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна завоюва златен медал. Бронзови медали спечелиха Виктор Терзиев от ХІІ клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от VІІІ клас на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово и Радослав Димитров от ХІ клас на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН, и Антон Шиков, преподавател в школата по информатика "Шикови" в Ямбол.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. Предложението за това е на акад. Благовест Сендов. През 1989 г. в България се провежда първата Международна олимпиада по информатика.

До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната на пето място в света.

Споделяне

Още от България