Българските изселници настояват за продължаване на делото за Възродителния процес

Граждански организации на българските изселници в Турция настояват за продължаване на делото по Възродителния процес в България, докато бъдат осъдени всички виновници, съобщава БТА от Истанбул.

По-рано този месец стана известно, че последният удължен срок за разследване по делото за Възродителния процес в България е изтекъл. Новината предизика силно негодувание сред българските изселници в Турция и техните граждански организации.

Те са изпратили писмо до главния прокурор на България Борис Велчев и до военната прокуратура, в което настояват да бъде възстановено разследването, "понеже виновниците за провеждането на Възродителния процес в България не са наказани, въпреки че се знае кои са те".

Писмо с подобно съдържание е изпратено и до Европейската комисия. В него се посочва, че на прокуратурата в България са били предоставени имената и адресите на десетки потърпевши от насилственото провеждане на Възродителния процес, които сега живеят в Турция, и се твърди, че въпреки това никой не си е направил труда да ги потърси и разпита.

Изселническите дружества възнамеряват да открият подписка в България и в Турция по проблема, за да привлекат вниманието и на институците в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България