Българските медици - част от условията на ЕС за оръжейното ембарго срещу Либия

В Европейския съвет се дискутират условията, при които да се вдигне оръжейното ембарго срещу Либия. Надяваме се при вдигането на това ембарго да стане дума и за нашия случай, коментира в четвъртък външният министър Соломон Паси.

На 22 септември страните членки на ЕС се съгласиха да отменят частично санкциите срещу Либия, включително оръжейното ембарго. Това стана по настояване на Италия, която иска да снабди Либия със средства за контрол по границите, за да се попречи на притока на нелегални африкански имигранти от либийското крайбрежие към италианските брегове. Окончателното решение ще бъде взето от външните министри от ЕС на 11 октомври.

Преди ден, на среща с либийския ръководител Муамар Кадафи в Триполи зам.председателката на Европейската комисия Лойола де Паласио изрази силното желание на ЕС за бързо и приемливо решаване на проблема с осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар. Също в сряда, точно преди да замине за Джамахирията френският външен министър Мишел Барние потвърди пред премиера Сакскобургготски, че каузата в защита на българските медици напълно се е европеизирала.

Защитата на българските медици се надява до края на годината Върховният съд в Триполи да се произнесе дали потвърждава или отхвърля смъртните присъди, след което, според българския външен министър Паси, ще започнат политически разговори за съдбата на медиците ни с активното участие на ЕС. "Това, което знам, е, че развръзката ще дойде едва след края на процеса. И каквато и да е присъдата - все едно дали е оправдателна, дали е определени години затвор, или се потвърди смъртната присъда, развръзката ще дойде едва след това", заяви Паси пред Би Ти Ви в сряда.

Преди заседанието на правителството днес външният министър съобщи, че тримата български адвокати на нашите медици са харесали условията, при които те са настанени в затвора Джудейда в Триполи. Пламен Ялнъзов, Хари Харалампиев и Георги Гатев късно снощи се завърнаха от Джамахирията.

БНР съобщи, че тримата са депозирали две нови жалби пред либийската прокуратура. В първата защитниците питат докъде е стигнало разследването срещу мъчителите на българските медици. Във втората те настояват прокуратурата да ги информира кога ще бъде разрешено на д-р Здравко Георгиев да отпътува от страната.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?