Българските медици може да бъдат осъдени за небрежност

На 15 април Наказателният съд в Бенгази ще прочете присъдите срещу шестимата български медици, обвиняеми за заразяването на над 400 деца със СПИН в детската болница "Ал Фатах".

Либийският защитник на шестимата българи Осман Бизанти не се съмнява, че съдът ще се вмести в срока, който си е определил и на 15 април ще излезе с окончателно решение, предаде БНР. По думите му след толкова месеци работа и толкова заседания по това дело, съдиите са напълно наясно с него и вероятно са решили за себе си какви присъди ще произнесат.

По време на днешното заседание, адвокатът на либийските централни и местни власти разви тезата, че в детската болница "Ал Фатах" наистина е имало многократна и неправилна употреба на нестерилни медицински материали и инструменти, но от страна на българските медицински сестри.

По повод това индиректно преформулиране на твърдението от умишлено заразяване в небрежност, адвокат Бизанти коментира, че независимо какво е записано в обвинителния акт, е възможно съдът да обяви българите за виновни само за допусната небрежност.

Докладът на ПАСЕ е в подкрепа на медиците ни
Докладът на наблюдателя от ПАСЕ Матиаш Йорши по делото срещу шестимата български медици в Либия вече е готов и до седмица ще бъде разгледан от президентския съвет на ПАСЕ, съобщи пред Дарик радио депутатът Евгени Кирилов, председател на Комисията по икономическите въпроси и развитие в ПАСЕ.
Докладът е в подкрепа на освобождаването на нашите медици", добави Кирилов.
По думите му Йорши ще посети Либия още веднъж и визитата му в джамахирията ще се състои до края на месец април. "Това пътуване е в търсене на конкретно решение. Той ще предаде мнението и политическия сигнал на висшето ръководство на Асамблеята. Смятам, че ще бъде и достатъчно настоятелен за по-бързо приключване на случая", каза Кирилов.

Бизанти не изключва и възможността да има различни присъди за всеки от шестимата подсъдими, но добави, че се надява решението да гласи "Невинни по всички обвинения".

Защитникът изрази надежда делото да бъде спечелено от адвокатите на българските медици, но добави, че ако има смъртни присъди още на следващия ден ще обжалва пред Върховния съд в Триполи.

На днешното заседание докладът на експертите Люк Монтание и Виторио Колици, който оневинява българите по обвинението за умишлено заразяване със СПИН, отново е бил критикуван от един от адвокатите на родителите на заразените деца в детската болница и е обявен за противоречив. В доклада двамата професори сочат като причини за епидемията лошата хигиена и вътрешноболнична инфекция, като заразата е възникнала преди назначаването на българите в здравното заведение и е продължила година след задържането им.

Либийският адвокат е връчил и писмени възражения срещу заключенията в доклада на експертите и отново е настоял, че според представените доказателства, заразяванията в детската болница са започнали през 1998 г., когато българските медицински сестри вече са работили там. На предишното заседание адвокатът на семействата на заразените деца внесе повторно иск с претенции за по 10 млн. долара за дете.

Днес Бизанти каза, че докладът на колегата му, представляващ либийските институции, е далеч от истината.

Той подчерта, че по време на СПИН-епидемията в детската болница в Бенгази, здравната система в Либия е изпитвала сериозни проблеми, а снабдяването с медикаменти и консумативи е било недостатъчно, неравномерно и зле организирано.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: