Българските вина може да заменят грузинските в Русия

Българските вина може да заменят грузинските в Русия

България разчита да увеличи вноса на свое вино в Русия след като импортът на грузински и молдовски вина бе забранен във Федерацията, предаде ИТАР-ТАСС.

В момента руските предприемачи имат възможността да разширят сътрудничеството си с доставчиците на български вина, заяви ръководителя на държавния апарат в Русия Сергей Наришкин по време на българо-руския икономически форум, който се провежда в рамките на десетата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. По думите му “съществуват добри перспективи за доставки на качествени български вина, които се очакват с нетърпение от руските купувачи”.

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че българските вина се произвеждат в съответствие с всички стандарти на Европейския съюз.

Коментарите стават в деня, когато стана ясно, че президентството напълно е спряло да купува грузински вина и минерална вода, съобщи ПРАЙМ-ТАСС. Досега направените доставки обаче ще се реализират. Например вината "Мукузани" и "Киндзмараули" все още могат да се закупят в бюфета на Кремълския дворец по време на концертните антракти.

В същото време показна акция по унищожаването на 70 хил. бутилки грузински вина в сградата на московското териториално управление на Роспотребнадзор не се състоя, предаде РИА Новости. Не бяха съобщени причините за отмяната на акцията, за която бяха официално поканени журналисти.  

На 27 март със заповед на главния санитарен служител на Русия Генадий Онищенко бе забранен вносът на молдовски и грузински вина в Русия заради наличие в тях на пестициди и други опасни вещества, припомня агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?