Според доклад на Лабораторията за управление на рисковете:

"Българският етнически модел“ капсулира малцинството и рекетира обществото

България става удобно предмостие и "мека цел" за терористични удари срещу Европа

Иван Костов. Сн.БГНЕС

Така нареченият "български етнически модел” се различава от европейската мултикултурност с това, че мюсюлманското малцинство е капсулирано в паралелна общност, организирана от собствена партия. В нея срещу облаги и привилегии влизат и представители на мнозинството, като се извършва и по-агресивно ислямизиране на други етнически малцинства.

Такава оценка е дадена от изследователското звено "Лаборатория управление на рискове" към Нов български университет, което се ръководи от бившия премиер Иван Костов.

Този модел трябва да бъде заменен с реална интеграция на мюсюлманското малцинство и етно-религиозна търпимост и съжителство на основата на върховенство на закона, се казва в извънредния доклад на лабораторията, посветен на рисковете от тероризъм.

"Българският етнически модел" е "родствен на комунистическия модел на формиране на политически и интелектуален елит на малцинствата чрез привилегии, корумпиране и атеизъм". Една от формите на разпад на европейския мултикултурализъм може да бъде именно разпространението на този модел като за това е достатъчно Великобритания, Германия и Франция да узаконят мюсюлмански партии, а избирателите да ги изпратят във властта.

От ЛБУ посочват, че има реална опасност в България да бъде внесен тероризъм от засегнатите европейски страни.

"Задълбочаващата се социална и стопанска деградация на крайграничните територии на България и масовите нарушения на границата от нелегални имигранти ще ни превръщат все повече в удобно предмостие за логистика и организация на удари срещу ЕС; в предмостие, което е "мека цел“ – незащитено от терористични удари", се казва в доклада.

Прогнозата е, че тероризмът ще се засилва в европейските страни с големи маси мюсюлмански малцинства, тъй като интеграцията им е предимно неуспешна, а фрагментацията и отчуждението се задълбочават още повече от вълните емигранти-мюсюлмани, прогонени от войните от Северна Африка и Близкия изток.

Мюсюлманската партия организира фалита на КТБ

В доклада се посочва, че "българският политически модел е светски както европейския", но има сериозни различия.

"И при него мнозинството откупува социалния мир на всички равнища: плащат се незаработени пенсии; дават се незаслужени социални помощи; гарантира се здравеопазване на неосигурени, за сметка на осигурените. Различията му са: много по-агресивното ислямизиране на други етнически малцинства; с партийна служба се привличат избиратели от мнозинството срещу материално облагодетелстване, привилегии за кариерно развитие или закрила. Фундаменталното различие е, че българското общество политически се изнудва и рекетира редовно със заплахи срещу социалния мир".

"По този начин мюсюлманската партия си е извоювала статут на неприкосновеност: може да манифестира връзки с мафията; може да атакува съдебната власт, заради присъди над имами, които проповядват радикален ислям; "обръчът“ ѝ от фирми може да получава обществени поръчки и европейско финансиране в нарушение на европейските правила; дори може да си позволи безнаказано да организира нападение и фалит на четвъртата по големина банка в страната и да участва в разграбването на нейните активи", се посочва в анализа.

Според лабораторията МВР, МО и МВнР и специални служби са политически блокирани и не противодействат. Широко са разпространени основателни съмнения, че действията на Прокуратурата, Върховният административен съд и ДАНС се управляват от посочената партия, отбелязват още от лабораторията.

"Надеждата, че влизайки в ЕС, този т.нар. "български етнически модел“ ще бъде демонтиран, не се оправдаха. Поради неефикасното противодействие на тероризма във водещите страни европейският модел на етно-религиозен мир, на свой ред става все по-силно уязвим", се посочва още в доклада.

Етно-религиозна търпимост, но на базата на закона

От ЛБУ посочват, че идеите за промяна на управлението на риска от тероризъм трябва да бъдат радикални.

"Следва да се отхвърлят всички опити от страна на малцинствата да настояват за промяна на чуждите им традиции, свободи и култура на мнозинствата. Демокрацията е власт на мнозинствата, които уважават малцинствата, но не дотам, че да променят себе си. Необходимо е да се изостави представата за интеграция на малцинствата като консумиране на права за безплатно образование и здравеопазване, за социална и пенсионна издръжка и евтини общински жилища", се посочва в доклада.

Според лабораторията приоритетната цел на управлението на риска трябва да бъде реалната интеграция - "когато личният принос за общото благо и приходите на държавата е сравним (или е близо до) със средния на останалите граждани“.

"У нас демокрацията позволява устойчивото възпроизводство на т.нар. "български модел“, който трябва да бъде напълно заменен с модел на: етно-религиозна търпимост и съжителство, но на основата на върховенство на закона, без изключения, и меритокрация, т.е. всеки следва да живее в зависимост от своите способности и таланти, от приноса си в обществото, а не защото има един или друг произход или вяра", посочват от Лабораторията за управление на риска (ЛБУ) към Нов български университет

Демокрацията е политически инструмент, който не е предназначен да възпира тероризма; има несигурна ефикасност да решава вътрешни етно-религиозни конфликти, особено когато едната страна го отрича като светско държавно устройство.

Eлиминиране на радикалния ислям като политическа идеология

ЛБУ препоръчва промяна в управлението на риска от тероризъм.

Войната срещу тероризма трябва да бъде спечелена посредством елиминиране на радикалния ислям като политическа идеология.

"Елиминирането следва да започне като най-авторитетните в света религиозни водачи на мюсюлманите направят мирен прочит на Корана, за да не могат повече неговите сури да се интерпретират срещу светската държава и да обслужват идеята за Халифат”, смятат анализаторите.

Отговорността да неутрализират радикалните ислямисти се прехвърля на мюсюлманските държави и политическите и религиозни лидери.

Докладът посочва, че "либертарианската глобализация фактически се чете от останалите като амбиция велики култури да бъдат лишавани от мястото им на световната историческа сцена” и затова "нашата цивилизация трябва да спре пред чуждите врати”, за да не се стигне до предречения от Хънтингтън "сблъсък на цивилизациите”.

ДПС: Изявленията на Костов са несъстоятелни

В отговор на анализа депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че "ДПС отдавна е спряло да коментира изявленията на Иван Костов относно българския етнически модел, защото те са несъстоятелни и времето го показа". Според него центърът в НБУ е"лаборатория за прокарване на политически тези"

Цонев цитира изявление на политолога Иван Кръстев, в което той казва, че според доклади на американските и западноевропейски служби през 90-те години на миналия век България е била най-рисковата страна за избухване на етнически конфликт, а не Югославия.

"Според Кръстев и ДПС имало заслуга за запазването на етническия мир у нас", каза още Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?