"Хюман райтс уоч" в писмо до правосъдния министър:

"Българското правителство има отговорността да защитава хомосексуалните от насилие"

"Българското правителство има отговорността да защитава хомосексуалните от насилие"

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч" е изпратила писмо до министъра на правосъдието на България Диана Ковачева, в което посочва, че българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие, се посочва в сайта на организацията, цитиран от БТА.

Писмото е изпратено по повод предстоящия гей парад в София на 30 юни и по повод изявления в български медии, в които се призовава за заклеймяване на хомосексуалистите, бисексуалните и трансексуалните.

В информацията се посочват конкретни примери за подобни изявления, мотивирали изпращането на писмото, и се припомня, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях.

Традиционно срещу прайда в София се обявиха от БПЦ, а свещенослужителят отец Евгений от Сливен дори отправи публично призив "различните" да бъдат бити с камъни. Скандалното изявление не бе осъдено от църковния клир и мина в медиите, без да предизвика ответ.

Споделяне

Още от България