Българското външно министерство може да подготвя палестински дипломати

Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин е обсъдил с палестинския си колега д-р Рияд Ал Малики инициатива за провеждане на курсове за млади палестински дипломати при Дипломатическия институт към МВнР, както и възможностите за оказване на експертна помощ за полагането на основите на палестински дипломатически институт, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

 

Малики е първият външен министър, който Вигенин приема в София след встъпването си в длъжност.

 

"Българо-палестинските отношения от много години се развиват успешно и моята амбиция като външен министър е да работя за тяхното разширяване и задълбочаване. Съществуват добри възможности за задълбочаване на сътрудничеството ни в областта на културата, образованието и икономиката", заяви Вигенин и припомни, че в края на юни българското Министерство на вътрешните работи проведе второ обучение за палестински представители на Президентската гвардия в България.

 

Вигенин оцени положително идеята на Палестинската власт за създаване на агенция за международно сътрудничество, която да реализира проекти в трети страни по линия на помощ за развитие.

 

Сред темите на разговора бяха и започналите в Йерусалим преки преговори между Израел и Палестинската власт.

 

"България подкрепя постигането на реален напредък в усилията на Палестинската власт за изграждане на демократични и функциониращи институции, за повишаване на сигурността на палестинския народ и за постигане на мирно и трайно решение на конфликта с Израел на базата на създаването на две независими държави, живеещи в мир и сигурност", подчерта Кристиан Вигенин.

 

По думите на българския външен министър страната ни е готова да даде своя активен принос и във формирането на общата европейска политика към Близкоизточния мирен процес.

 

"Надяваме се, че както ЕС, така и Близкоизточният квартет ще играят активна роля в преговорния процес", посочи Рияд Ал Малики.

Споделяне

Още по темата

Още от България