България ще получава от палестинците информация за преговорите с Израел

България ще получава информация от палестинците за преговорите им с Израел. Това стана ясно от изявленията на външния министър Кристиан Вигенин и колегата му от Палестинската автономна власт Рияд ал Малики, който е на посещение в България.

"Договорихме се да създадем механизъм за своевременно предоставяне на детайлна информация относно хода на преговорния процес, така че по този начин и целият ЕС би могъл да осъществява своята подкрепа за развитието на преговорния процес и на мирния процес в Близкия изток, каза Рияд ал Малики.

 

На въпрос дали решението на Израел да построи нови жилища на Западния бряг ще принуди палестинската страна да излезе от започналите разговори, Рияд ал Малки посочи, че главната цел на това решение е била да провали преговорите, "защото Израел добре знае какво значение има заселническата колонизация по отношение на палестинските решения".

 

Така че, обявяването на строежа на хиляди жилища в заселническите колонии броени дни преди началото на преговорите беше направено с цел да бъде предизвикана реакцията на палестинското ръководство и то да откаже да отиде на този кръг на преговорите, коментира министърът

 

По думите му важният въпрос пред палестинското ръководство обаче е бил дали решението да бъде да не отидат на преговорите, или да отидат, и по този начин да докажат на Израел, че не е в състояние да провали преговорния процес.

 

Сред темите, обсъдени от двамата външни министри, са били развитието на Близкоизточния мирен процес, възможността страната ни да даде своя активен принос в неговото развитие, както и във формирането на общата европейска политика.

 

Кристиан Вигенин и д-р Ал Малики са обсъдили и ситуацията в региона на Близкия Изток и Северна Африка, с акцент върху случващото се в Египет. Те са подчертали своята обща тревога от събитията в страната и са изразили желание за възстановяване на стабилността и прекратяване на кръвопролитията.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България