БАН иска 11 млн. лв. повече в бюджета си за 2021 година

БАН иска 11 млн. лв. повече в бюджета си за 2021 година

Българската академия на науките (БАН) настоява бюджета ѝ за 2021 година да бъде с 11 214 000 лв. повече от предвидените 117 857 000 лв. Това става ясно от становище, изпратено до председателя на Народното събрание и до председателите на парламентарните групи от общото събрание на БАН.

"При така предвидения бюджет за следващата година БАН ще бъде в състояние да повиши основната заплата за асистент до 832 лв., което е повече от абсурдно на фона на обявената стартова заплата на учителите от 1260 лв.", аргументират се оттам.

Оттам приветстват заявеното намерение основната заплата на асистент във висшите училища да бъде 1300 лв., но предупреждават, че това ще доведе до нов абсурд - учени на еднакви длъжности в БАН и вузовете да имат огромна разлика в заплащането, което ще предизвика неконтролируемо изтичане на кадри от БАН, "третирана по крайно несправедлив начин", предупреждават учените.

Те са изненадани и от факта, че за първи път академията е включена в списък с публични институции, които могат да ползват до 95% от своя бюджет до декември следващата година, определяйки този акт този акт като "унизително омаловажаване на ролята на БАН".

"Категорично възразяваме срещу това поредно финансово дискредитиране на Академията и Ви уверяваме, че няма да останем мълчаливи свидетели на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този процес", посочват от управата на Академията.

В заключение от там изтъкват, че биха искали да вярват, че научните изследвания и иновации не са само декларативен приоритет, а осъзната необходимост и реална грижа за успешното развитие на страната.

Споделяне

Още от България